Ministerul Educaţiei a semnat azi un parteneriat cu Google, la nivel naţional, desfăşurat în mai multe etape şi structurat pe trei componente.
În primul rând Google pune la dispoziţie, gratuit, suita de aplicaţii Apps for Education, tuturor unităţilor de învăţământ din România interesate să o implementeze. Astfel, toţi elevii şi studenţii din aceste instituţii de învăţământ vor putea folosi gratuit unelte colaborative de genul foilor de calcul tabelar (Google Sheets), prezentărilor online (Google Slides) sau documentelor partajate (Google Docs) precum şi a altor aplicaţii consacrate precum Youtube, Google Maps, Google Hangouts şi multe altele.
O altă componentă a proiectului este programul de dezvoltare profesională a cadrelor didactice din România. Concret, instruirea unui număr considerabil de profesori din toată ţara în folosirea resurselor şi a aplicaţiilor online. Programele de instruire se vor desfăşura prin colaborarea cu Junior Achievement, pe parcursul următorilor 2 ani, costurile fiind suportate de Google.
A treia componentă vizează lansarea a trei proiecte pilot privind introducerea noilor tehnologii în educaţie, în trei unităţi de învăţământ din România: Liceul Tehnologic “Doamna Chiajna” din satul Roşu, comuna Chiajna, Liceul Teoretic „Jean Bart” din Sulina, judeţul Tulcea, iar a treia şcoală va fi selectată printr-un concurs de proiecte dintre şcolile care implementează Google Apps for Education până la 31 august 2014.
Proiectele pilot sunt realizate cu sprijinul partenerilor: Avitech (care oferă şcolilor table interactive cu videoproiector, camere de documente si o suită de aplicatii software dedicate), Idilis (care a asigurat conexiunile Internet), Intel, Lenovo (care asigură dispozitivele Chromebook pe care le vor utiliza elevii pentru a accesa aplicaţiile online şi celelalte instrumente de învăţare online) şi Siveco (care va oferi conţinutul digital interactiv adaptat cerinţelor curriculei naţionale).