x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Proiector în cellular

Proiector în cellular

de Cristian Ionescu    |    25 Apr 2009   •   00:00
Proiector în cellular

Ne-am obişnuit ca, în ultimul timp, inovaţia în IT&C să vină mai mult de la Răsărit. De fapt, din Extremul Orient. Un ultim exemplu: telefoanele mobile echipate şi cu videoproiector.



Chinezii şi coreenii domină acest segment de piaţă, încă destul de limitat. Cel mai nou model provine de la SCT Optronics, companie chinezească cu sediul în Hong Kong. Au proiectat şi prezentat LitPhone, un telefon GSM cu proiector, platformă de mobile TV (standard chinezesc), touchscreen, încorporând şi toate celelalte funcţii reprezentative pentru segmentul smartphone. Rezoluţia pico-proiectorului nu s-a vrut a fi ştiută, dar din declaraţiile reprezentanţilor companiei reiese că este cea mai bună de până acum.

Telefonul are dimensiunile de 122,4 x 59,2 x 21,1 mm şi cântăreşte 190 g. Compania a anunţat şi preţul: 250 de dolari pe unitate, pentru o comandă de minimum 1.000 de bucăţi. Dispozitivul mobil a fost prezentat la Hong Kong Electronics Fair, săptămâna trecută, unde a înregistrat un real interes din partea publicului şi a participanţilor. Însă LitPhone nu este primul telefon cu proiector de pe piaţă.

CONCURENŢA DIN CHINA
Se consideră că primul mobil cu videoproiector încorporat intrat pe piaţă este Lanye N70.

Este produs tot de chinezi, fiind un terminal dualband GSM. Producătorul acestui telefon este Lanye Telecom, un important producător de telefoane GSM şi aparatură audio-video din China. Telefonul are port de intrare pentru alte aparate media, calculator sau chiar dvd-player. Cântăreşte 200 g, este dotat cu două difuzoare stereo de putere şi se prezintă ca un telefon de afaceri. Poate fi folosit şi ca un "USB Flash Drive" dacă aveţi nevoie să transferaţi fişiere pe un alt computer. Ecranul tactil foarte sensibil QVGA de 76,4 cm (stylus inclus) asigură un control precis al meniului şi permite recunoaşterea scrisului de mână. Pico-proiectorul are lentilă de 12 mm cu reglaj pentru focus şi poate afişa o imagine cu diagonala de 30 de inci, dar rezoluţia nu este precizată. Mobilul vine cu două baterii de 1.800 mAh (una separată, de rezervă), ca să mai poţi da şi un telefon după ce ai văzut un film. Cardul din cutie are capacitatea de 1 GB. Lanye N70 costă 345 de dolari.

COREENII
Un alt pretendent pe segmentul telefoanelor cu proiector nu mai vine din China, ci din Coreea şi este produs de Samsung. Proiectorul terminalului W7900 Show (i7410 pentru Europa) va putea prelucra imagini la o rezoluţie maximă de 480 x 320 pixeli, la o distanţă de până la 1,27 metri. Diagonala maximă a imaginii proiectate este de 50 inci. Are touchscreen OLED de 3,2 inci, cu o rezoluţie de 240 x 400 pixeli şi cameră foto de 5 megapixeli, iar ca şi conectivitate, suportă GPRS/ EDGE/ 3G/ HSDPA.

Prezentat în luna februarie în timpul World Mobile Congress (Barcelona), modelul i7410 urmează să fie comercial disponibil în trimestrul III al acestui an.

×
Subiecte în articol: high-tech