Harta informatizării României are în continuare numeroase zone de acoperit. În 48% din totalul gospodăriilor româneşti nu există calculator iar 56% din gospodării nu dispun de acces la internet, conform unei cercetări de piaţă efectuate de Gallup Organization România, la cererea Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii. Raportul mai arată că în România aproximativ 6 gospodării din 10 au instalată (cel puţin) o linie telefonică fixă în timp ce în 82% din gospodării se folosesc servicii de telefonie mobilă.
În ceea ce priveşte cheltuielile românilor pentru aceste servicii, statistica arată că suma medie cheltuită cu serviciile de telefonie fixă pe bază de abonament este de 42,8 lei, în timp ce factura medie lunară la telefonie mobilă este de 50 lei. Dacă defalcăm cheltuielile pe tip de serviciu folosit, rezultă că în medie o persoană plăteşte lunar 52 lei pentru un abonament şi 29 lei pentru o cartelă preplătită. Mai departe, valoarea medie a unei facturi lunare pentru accesul la internet prin conexiune fixă este de 40,90 lei, aceasta fluctuând, în funcţie de tipul de conexiune, între 37,40 şi 51,90 lei (inclusiv TVA). De asemenea, suma medie cheltuită de o gospodărie pentru serviciile de recepţionare a programelor TV pe bază de abonament este de 26,9 lei. În funcţie de suportul de recepţionare, gospodăriile în care se utilizează exclusiv televiziune prin cablu plătesc în medie 26,3 lei, în timp ce gospodăriile în care se utilizează exclusiv servicii DTH plătesc în medie 27,9 lei.
Potrivit studiului, în 43% din gospodării se folosesc cel puţin două servicii de comunicaţii electronice diferite de la acelaşi furnizor iar 45% din gospodării folosesc mai multe servicii de comunicaţii electronice, dar fiecare este oferit de un alt furnizor. Jumătate din gospodăriile care folosesc mai multe servicii de la un furnizor primesc aceste servicii de la RCS&RDS. Studiul Gallup a fost realizat în perioada martie – aprilie2010, pe un eşantion de peste 5000 de persoane.