x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Razboi tehnologic: EDGE versus 3G

Razboi tehnologic: EDGE versus 3G

de Cristian Ionita    |    01 Dec 2005   •   00:00
Razboi tehnologic: EDGE versus 3G

La inceputul saptamanii, Orange anunta ca extinde acoperirea EDGE in 16 orase. La doar o zi diferenta, Connex Vodafone anunta ca serviciile sale 3G vor fi disponibile in patru noi orase.

In octombrie 2004, Orange lansa EDGE. Multi s-au intrebat de ce a ales sa investeasca in aceasta tehnologie, poreclita 2,5G, din moment ce Connex se pregatea sa lanseze serviciile 3G. Sase luni mai tarziu, Connex trecea in fruntea plutonului tehnologic, inaugurand victorios prima retea 3G romaneasca. Pana la jumatatea lui 2006 (cand ar trebui sa scoata serviciile 3G pe piata), Orange este condamnata sa ramana in umbra "tehnologica" a Connex.

PLANUL DOI. De ce i-ar placea unei companii de telecomunicatii sa fie in planul 2,5, mai ales atunci cand vine vorba de tehnologie? Raspunsul a sosit la sfarsitul primului semestru al lui 2005, o data cu anuntarea rezultatelor financiale. La doua luni dupa lansarea retelei 3G, Connex anunta 5,2 milioane de clienti, iar Orange, cu o jumatate de milion mai multi. E cea mai mare diferenta inregistrata intre cele doua companii de telefonie mobila de la intrarea lor pe piata romaneasca.

Greu de spus daca investitiile masive in 3G sau EDGE aduc venituri pe masura. Ambele companii pastreaza cu strasnicie cifrele legate de incasari si numarul de utilizatori pentru serviciile de date sau video.

INVESTITII. Un lucru este cert: investitiile continua. Saptamana acesta, Connex a crescut acoperirea retelei 3G de la opt la 14 orase, la sapte luni de la lansare. La un an de la lansarea EDGE, Orange a ajuns sa acopere deja 28 de orase, cu 16 mai mult decat saptamana trecuta. Credeti ca investitiile in EDGE vor fi sistate o data cu lansarea 3G? Nimic mai fals! Orange a anuntat ca, in urmatorii doi ani, serviciile bazate pe EDGE vor fi disponibile pentru 70% din populatia tarii.

Saptamana viitoare intra in ecuatie si Cosmorom, care se va lansa la 6 decembrie si este hotarat sa cumpere a treia licenta 3G romaneasca. Cel putin asa sustin noii sai sefi.
×
Subiecte în articol: IT edge