x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget RAZIE NAŢIONALĂ/Axa România – Italia

RAZIE NAŢIONALĂ/Axa România – Italia

de Mircea Opris    |    12 Mar 2009   •   00:00
RAZIE NAŢIONALĂ/Axa România – Italia

După faimoasele descinderi în cuiburile de cyber-infractori din Vâlcea, Poliţia a anihilat o reţea cu cartierul general în Caransebeş, dar care avea "tovarăşi" şi în Italia.



Ieri-dimineaţă, poliţişti şi lucrători de la Crimă Organizată au făcut câteva zeci de descinderi în forţă în mai multe oraşe din ţară, printre care Timişoara, Caransebeş, Oţelul Roşu, Piteşti şi Hunedoara. Hackerii care spărgeau conturi bancare au fost ridicaţi de la domiciliile lor, în urma unei acţiuni de amploare. 22 de persoane au fost audiate şi nouă tineri au fost reţinuţi, majoritatea studenţi, pentru clonare de carduri şi site-uri de internet ale mai multor bănci.

PERCHEZIŢII PE BANDĂ RULANTĂ
Din casele suspecţilor au fost ridicate calculatoare, componente, echipamente de comunicaţii, carduri bancare şi, conform unor surse neoficiale, substanţe identificate ca droguri. Monitorizarea a început încă din luna mai a anului trecut, când o parte din cei reţinuţi ieri au fost depistaţi că se ocupau cu clonarea de carduri bancare. Ulterior, aceştia au trecut la un nivel superior şi au început să "cloneze" paginile oficiale de internet ale unor bănci din Uniunea Europeană. Prin această metodă, ei construiau site-uri pirat, identice cu cele originale ale băncilor. Clienţii accesau paginile web false, îşi dădeau datele de identificare, coduri PIN, parole de acces online şi numere de cont.

Informaţiile erau trimise către alţi membri ai reţelei în Italia, de unde se intra în conturile victimelor, din care se retrăgeau sume de până la 1.000 de euro la o extragere. Anchetatorii susţin că tinerii au clonat atât pagini web ale unor bănci, cât şi ale unor universităţi din SUA. Din Italia, banii ajungeau în România prin transfer.

În şase luni, tinerii au reuşit să fure aproximativ 350.000 de euro.

ORAŞ MIC, FRAUDĂ MARE
Cartierul general al reţelei era în Caransebeş (jud. Caraş-Severin). Coordonatorul DIICOT pentru judeţele Arad, Timiş şi Caraş-Severin, procurorul Mircea Andres, a declarat că percheziţiile continuă, acţiunile de cercetare şi verificare încă nu s-au încheiat. Conform procurorului Andres, există două dosare, unul la Timişoara şi unul la Caransebeş. În cazul dosarului de la Timişoara este vorba despre accesarea unor servere ale unor universităţi din SUA, dar şi de accesarea serverelor NASA. Al doilea dosar este considerat mai important din cauza prejudiciului creat.

×
Subiecte în articol: IT