x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Recuperatorii de date

Recuperatorii de date

de Alina Munteanu    |    19 Oct 2006   •   00:00
Recuperatorii de date
EVENIMENT > STOCARE
Aveti bani imprumutati unor prieteni care nu va mai raspund la telefon? Ghinion! Recuperatorii acestia nu va pot ajuta. In schimb, se pot dovedi foarte utili daca PC-ul dumneavoastra a "mancat" date foarte importante

Daca banuiti ca va confruntati cu pierderea datelor din calculator si vreti sa le recuperati cu orice pret, e bine sa dati Cezarului ce e al Cezarului si sa lasati specialistii sa se ocupe de problema. Datele dumneavoastra vor fi protejate, intrucat fiecare recuperare se face in baza unui contract de confidentialitate.

Recuperarea de date este procesul de restaurare a datelor de pe diverse medii de stocare (hard disk-uri, CD-uri, DVD-uri, memorii flash, unitati de banda, dischete etc.) care din diverse motive au devenit inaccesibile, spune Ciprian Enaru, general manager al Quartz Computer Services & Technology SRL.

Softuri si medii curate

Procedurile folosite la recuperarea datelor difera in functie de defect si de generatia calculatorului. De cele mai multe ori se folosesc o serie de unelte si dispozitive hard si soft pentru reconditionarea temporara a mediului de stocare defect pana la copierea datelor de pe el. Pentru recuperarea daunelor logice sunt utilizate softuri speciale pentru recuperarea partitiilor sterse de pe sisteme, recuperarea datelor afectate de virusi, a fisierelor sterse din greseala sau softuri utilitare pentru refacerea dischetelor sau recuperarea pozelor. Pentru partea mecanica a hard disk-urilor se foloseste o camera curata de clasa 100 (Class 100 Cleaning Room) unde se desfac disk-urile. In acest mediu se reduce la minimum riscul contaminarii capurilor de scriere/citire sau a platanelor cu praf sau alte componente ce pot dauna functionarii corecte a disk-ului. Programele folosite acceseaza si repara firmware-ul disk-urilor intr-un mod similar celui din fabrica, dar nu se realizeaza repararea definitiva a disk-ului, se urmareste doar extragerea datelor.

Durata recuperarii depinde de tipul de defect. Diagnosticarea se face gratuit in maximum de 24 de ore de la predarea mediului de stocare defect catre o companie de specialitate. Restul procesului poate dura o zi sau mai multe in functie de factorul care a generat pierderea si disponibilitatea clientului de a scoate bani din buzunar pentru urgentarea remedierilor.

Operatiuni costisitoare

Recuperarile de date nu sunt ieftine, datorita tehnologiei care se aplica pentru efectuarea lor.

Pretul mediu al unei astfel de operatiuni se situeaza intre 200 si 300 USD si poate ajunge pana la 600 USD in cazul recuperarilor de date de pe sisteme RAID sau unitati de banda. Retineti ca aceste preturi NU includ TVA. Insa preturile practicate in Romania pentru aceste servicii sunt cam de 5 ori mai mici decat cele care se practica in Uniunea Europeana.

Atentie la greseli!

Specialistii spun ca e foarte important sa nu intervenim asupra mediului de stocare defect, mai ales daca nu suntem prea priceputi in astfel de interventii. Orice recuperare de date nereusita reduce considerabil sansele de recuperare ulterioara chiar de catre un specialist si mareste costurile.

Un serviciu de hosting (care sa va gazduiasca datele) v-ar scuti de neplacerile cauzate de pierderile datelor. Cyber Host, serviciul oferit de Romtelecom, pune la dispozitie un centru de date care poate fi utilizat de companiile interesate ca optiune de acces la Internet, pentru protectia celor mai importante date ale companiei, protejarea si posibilitatea recuperarii datelor in caz de dezastre (disaster recovery), solutii de back-up, dar si ca locatie de administrare a sistemelor companiei.
SERVICII
In Romania exista mai multe firme care se ocupa de recuperari de date. La Flamingo (http://www.upgradepc.ro/servicii.asp?id=1) gasiti pe langa alte servicii si recuperare de date de pe hard-disk de 3,5" si 2,5" si stocarea datelor pe CD/DVD. Mai puteti apela la Omnitech, Abc Soft, Romsym Data. Firme specializate exista si in provincie (Soft Tex, Slobozia)
BACK-UP
Pentru orice date existente in calculator ar trebui sa existe o copie pe CD, discheta sau DVD. Exista insa companii care ne scutesc de depozitarea acestor medii de stocare oferindu-ne servicii de back-up: Elite Pro, Blue Byte CO. In plus, majoritatea firmelor care ofera servicii de recuperare au si servicii de back-up.

×
Subiecte în articol: date datelor