x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Registrul european de certificate verzi, spart de pe IP-uri româneşti

Registrul european de certificate verzi, spart de pe IP-uri româneşti

31 Ian 2011   •   15:26

Poliţia din Grecia a identificat mai multe adrese IP din România la originea unui atac informatic prin care au fost sustrase 300.000 de permise europene pentru emisii de gaze cu efect de seră, scrie Reuters.

Compania de la care au fost furate certificatele este Halpys Cement, subsidiara elenă a Italcementi. "Au fost furate aproximativ 300.000 de permise, dar aceasta este numai o estimare iniţială. Investigaţia este în derulare. Din ceea ce ştim, suntem singura companie elenă căreia i s-au furat permise", a declarat o purtătoare de cuvânt a Halpys.

Ea nu a precizat exact când s-au furat permisele, evaluate la circa 4,4 milioane euro, însă a adăugat că registrul elen a informat compania în legătură cu "tranzacţii neobişnuit de mari" pe contul său pe 18 ianuarie.

Poliţia a anunţat că a identificat zece adrese de IP din România folosite de hackeri pentru a ataca registrul Greciei. Autorităţile elene au sesizat Interpol. Asta nu înseamnă neapărat că hackerii au fost români, existând posibilitatea ca adresele respective să fie folosite drept paravan de infractorii cibernetici.

Executivul european a oprit pacum zece zile tranzacţiile cu certificate de emisii de carbon, după ce hackerii au spart registrul Cehiei şi au furat 475.000 de certificate. Blackstone Global Ventures, din aceast stat, a anunţat că 470.000 de permise pentru emiterea unei cantităţi egale de tone metrice de carbon au fost furate din conturi. Acestea valorau 6,9 milioane de euro. Alte 250.000 de certificate au fost furate în Germania, potrivit Agenţiei Federale de Mediu din această ţară.

Unităţii române a Holcim i-au fost furate 1,6 milioane de certificate în valoare de 19 milioane de dolari în luna noiembrie.

Paguba estimată pentru toate atacurile informatice asupra registrului este evaluată la 45 milioane de euro.

×