x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Reprezentanţii BERD, îngrijoraţi de situaţia Poştei Române

Reprezentanţii BERD, îngrijoraţi de situaţia Poştei Române

de Cristian Ionescu    |    27 Mar 2009   •   00:00

Compania Naţională Poşta Română va avea dificultăţi în obţinerea finanţării investiţiilor în centrele de sortare a trimiterilor poştale din Bucureşti şi Cluj-Napoca, ca urmare a contractelor încheiate în 2008, care afectează indicatorii de solvabilitate şi bonitate ai operatorului poştal, declarat ieri directorul general al CNPR, Marius Vatavu.



"Reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-au exprimat îngrijorarea faţă de capacitatea CNPR de a obţine această finanţare. Mai multe contracte încheiate în 2008 pun presiune pe bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei pentru acest an, iar realizarea celor două centre de sortare sunt vitale pentru activitatea noastră. Valoarea cumulată a acestor contracte se ridică la 35 milioane de euro", a declarat Vatavu.

Potrivit acestuia, BERD a solicitat reducerea cheltuielilor pentru ca CNPR să se încadreze în parametrii de solvabilitate şi bonitate solicitaţi de instituţia de credit în vederea aprobării liniei de finanţare.

Poşta Română a semnat cu BERD, în luna iunie 2007, un acord de credit de 50 milioane de euro, destinat înfiinţării unui centru de sortare în Capitală şi echipării şi tehnologizarii centrului regional de sortare din Cluj-Napoca.

Valoarea totală a proiectului este de 60 milioane de euro, din care Poşta va acoperi zece milioane de euro. Potrivit lui Vatavu, se va încerca negocierea clauzelor din contractele încheiate de CNPR în 2008, în câteva cazuri, cum ar fi cel pentru reînnoirea parcului auto al operatorului poştal, în valoare de circa 110 milioane de lei, în următorii patru ani. "Contractul prevede furnizarea în leasing a peste 700 de autovehicule. Ne-am întâlnit cu reprezentanţii Porsche Mobility pentru a negocia contractul şi avem certitudinea că vom obţine o reducere.

Furnizorul a înţeles că la momentul încheierii contractului erau nişte condiţii, care între timp s-au modificat", a spus şeful CNPR. Vatavu nu a dorit să dea mai multe informaţii despre contractele care vor fi renegociate, dar a afirmat că la nivelul CNPR a fost demarat un proces de audit intern, la care se adaugă acţiuni de control din partea Curţii de Conturi şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

În afară de contractul cu Porsche Mobility, anul trecut Poşta Română a încheiat un contract de 44,8 milioane de euro cu operatorul aerian Blue Air pentru prestarea de servicii de transport aerian. În acelaşi timp, firmele UTI Facility Management şi Romprest au câştigat un contract de 148 milioane de lei cu operatorul poştal, în urma căruia vor furniza servicii de curăţenie, mentenanţă şi întreţinere a clădirilor şi instalaţiilor pentru o perioadă de patru ani. 

Şeful Poştei Române a afirmat că, în acest an, compania nu va proceda la măsuri de disponibilizare a personalului şi nici nu vor fi reduse salariile angajaţilor.

Acţionarii operatorului poştal sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital. Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern privind bugetul de venituri şi cheltuieli al CNPR pentru 2009, operatorul poştal va încheia acest an cu un rezultat brut de 371.000 lei, comparativ cu pierderi de 355.000 lei în 2008.

Veniturile totale ale CNPR vor atinge 1,72 miliarde de lei, în urcare cu 17,2% faţă de 2008. Compania are planificate investiţii de 270,54 milioane de lei în acest an, de aproape şapte ori mai mari decât cele derulate în 2008, de 40,34 milioane de lei. Din totalul sumei, Poşta Română va aloca 62,44 milioane de lei din surse proprii, diferenţa urmând să fie acoperită prin credite bancare.

×
Subiecte în articol: IT milioane cnpr