Sony şi-a actualizat seria S în cea de-a doua jumătate a anului trecut cu un membru foarte interesant: S15-le. Mai exact, modelul testat a fost SVS1512X9E. Notebook-ul înglobează cele mai noi tehnologii şi componente de înaltă performanță, Sony reuşind din nou să facă un produs util şi interesant pentru oricine ar putea fi catalogat drept un adept loial ideii de portabilitate. Analizând caracteristicile notebook-ului, reies câteva lucruri interesante. Unul ar fi că Sony a produs în mod evident S15-le ca şi dispozitiv multimedia, dar care să se adreseze segmentului business. Mai mult, dacă ne uităm cât de subțire este produsul, S15 va trezi în mod clar interesul fanilor Ultrabook. Pe scurt, Sony a încercat să adune mai multe tipuri de notebook-uri într-un singur dispozitiv. O mutare interesantă, atât din punct de vedere tehnic, dar şi de marketing. Competiţia e acerbă, adversarii S15 fiind Acer Aspire Timeline Ultra M5-481TG, Toshiba Satellite P855-1070M, MacBook Pro "Retina"(dacă ne uităm la preţ) şi să nu excludem XPS 15 de la Dell.
Cum spuneam, S15-le este foarte subţire. Apoape că poate fi considerat un Ultrabook, dar nu e. Cântăreşte, de asemenea, mai puţin decat un notebook de 15.5 inci, având o greutate de mai puţin de 2 kg. Carcasa este din magneziu și acoperită cu vopsea neagră. Zona de sprijin pentru mâini este din aluminiu, tot de culoare neagră. Laptopul arată frumos, suprafeţele fiind acoperite cu negru mat, avataj clar Sony. S15-le arată impecabil din punct de vedere estetic. Puteţi alege şi alte culori, cum ar fi argintiu sau alb. Noi l-am primit pe cel negru. Rama afișajului și partea superioară a zonei tastaturii prezintă o suprafață netedă, în timp ce partea de sus a capacului este uniformizată pentru o eventuală uzură. Calitatea procesului de fabricație poate fi descrisă ca fiind fara cusur. Dimensiunile sunt foarte frumos uniformizate și nimic nu scârțâie. Când spun că nu scârţâie, ma refer la propriu. (Unele laptop-uri produc zgomote la îmbinări, la apăsarea tastaturii, la manevrarea capacului). Stabilitatea lui S15, pe de altă parte, e un punct în minus, ar fi putut fi mai bună. Zona de odihnă a mainii este confortabilă, tastatura este foarte bine uniformizată, dar se putea lucra şi la taste puţin. Spun asta pentru că tastele au un mic joc. Pentru un dispozitiv adresat pretenţioşilor din zona business, S15 putea primi o atenţie deosebită în acest sens. Balamalele sunt solide, ţin ecranul ferm pe poziţie, dar nu sunt prea rigide. Deschiderea ecranului cu o singură mână se face usor, având în vedere cât de subtire este S15, Sony reusind un compromis interesant între ușurința de utilizare și stabilitate în această privință. Cu toate acestea, ecranul se mişcă atunci când îi dai drumul brusc. Nu e neapărat un punct în minus, pentru că este absolut normal la un astfel de ecran foarte subțire.
Ca să risipească orice griji, S15 are partea din spate a afişajului fermă și stabilă, iar integritatea capacului poate fi cu greu tulburată. La conectivitate n-avem surprize, toate cerințele de bază sunt întrunite. Pe partea stângă avem mufe pentru microfon și căști, dar si o unitate optica (Unitate DVD SuperMulti). Interfeţele rămase sunt situate pe partea dreaptă a dispozitivului. Acestea includ trei porturi USB, dintre care două compatibile cu standardul USB 3.0. În cazul în care notebook-ul trebuie să fie conectat la un televizor sau un monitor, există o ieșire HDMI. Există şi o ieșire VGA. Nu în ultimul rând, există si un port Gigabit Ethernet disponibil. Ca sa fie petrecerea completă, Sony a echipat S15-le nu cu una, ci două cititoare de carduri: unul pentru carduri SD standard, iar celalalt pentru Sony Memory Stick. Eram să uit ecranul. Una din placerile notabile pe care ti le ofera S15. Antireflexie, LED, dimensiunea diagonalei este de 39,5 mm. Full HD, 1920 x 1080. Rezoluţie maximă afişaj extern: 1920 x 1200.
Partea tehnică îşi aduce şi ea aportul la fericirea utilizatorului. Procesor Intel® Core™ i5 de a 3-a generaţie, cu tehnologie Intel® Turbo Boost de la 2,50 până la 3,10. 4 GB (memorie internă) la 1333 + 2 GB (SO-DIMM) x 1, dar puteti adauga pana la 12 GB. Unitate hard disk de 640 de GB, 7200 rotatii, Serial ATA. Placă video Intel® HD 4000, procesor grafic NVIDIA® GeForce® GT 640M LE de 2 GB. De asemenea, regăsim deja consacratul comutator de selectare pentru performanţă sau economie şi butoanele Assist, Web, VAIO. Bateria este din litiu polimer şi are aceeaşi durată de viaţă “ridicola” cu care Sony ne-a obişnuit. Aproape ŞAPTE ORE în modul “stamina” şi patru ore în modul “performanţă”. Sistemul de operare preinstalat este Windows 8 Pro, dar veţi descoperi şi o numeroasă gama de aplicaţii de care nu aveţi nevoie. Vestea bună este că nu influenţează nici pornirea şi nici funcţionarea, aşa ca n-ar fi un capăt de lume. Oricum, pe unele le puteţi dezactiva, pe altele nu. În sfârşit, vorbim despre preţ. Iar aici sunt câteva lucruri de spus. Puteţi achizitiona S15-le pentru 5.499 lei în Sony Store. E mult, puţin? Având în vedere ce ştie să facă, felul cum arată şi ce preţuri au competitorii săi direcţi, verdictul este că S15 este cel puţin cumpărabil.
---> Alte caracteristici tehnice <---