x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Român condamnat pentru phishing în SUA

Român condamnat pentru phishing în SUA

31 Mar 2009   •   00:00

Un cetăţean român, în vârstă de 23 de ani, a devenit primul străin condamnat de un tribunal din Statele Unite pentru rolul pe care l-a avut într-o operaţiune internaţională de tip phishing, relatează The Industry Standard.



Ovidiu-Ionuţ Nicola-Roman, originar din Craiova, a fost condamnat luni la patru ani şi două luni de închisoare. Procurorii l-au acuzat de crearea de site-uri bancare false şi de trimiterea a zeci de mii de mesaje nesolicitate (spam) în speranţa că va păcăli victimele să-i furnizeze informaţiile conturilor lor.

El a fost arestat în Bulgaria şi extrădat în noiembrie 2007 în Statele Unite. El a pledat vinovat, în luna iulie a anului trecut, pentru acuzaţia de fraudă. A fost inculpat în urma unei operaţiuni împotriva fraudelor de tip phishing, în care ar fi fost implicaţi alţi şase cetăţeni români, care nu au fost arestaţi.

În cazul lui Nicola-Roman, procurorii au declarat că au găsit 2.600 de numere a unor cărţi de credit şi debit în conturi de e-mail ale acestuia şi că a obţinut probabil mai multe informaţii de acest tip. Potrivit documentelor prezentate tribunalului, el a creat site-uri false pentru a păcăli în octombrie 2005 clienţi ai Băncii Populare, dar deţinea programe prin intermediul cărora putea induce în eroare şi utilizatori ai companiilor Wells Fargo, Suntrust, Amazon.com, PayPal şi eBay.

El nu a scris de unul singur programele, dar avea numeroase instrumente de fraudare online, inclusiv un program numitr Web Data Extractor, prin intermediul căruia obţinea adrese de e-mail.

Nicola-Roman, care era vânzător de haine, ar fi comis aceste fraude pentru a plăti pentru medicamentele şi tratamentul mamei sale bolnave, conform avocatului apărării.

×
Subiecte în articol: IT