x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România este conectată în proporţie de 87% la internetul în bandă largă

România este conectată în proporţie de 87% la internetul în bandă largă

17 Oct 2013   •   18:37
România este conectată în proporţie de 87% la internetul în bandă largă

În prezent, fiecare gospodărie din UE poate avea o conexiune în bandă largă de bază, datorită disponibilităţii la nivel paneuropean a serviciilor în bandă largă prin satelit, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Conexiunile prin satelit sunt acum disponibile în toate cele 28 de state membre, ceea ce înseamnă că orice european poate contracta un abonament prin satelit, inclusiv cele trei milioane de persoane pentru care nu există încă acoperire prin reţelele în bandă largă fixe şi mobile.

Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei Europene, a salutat realizarea importantă a unuia dintre obiectivele principale ale Agendei digitale pentru Europa: “Motto-ul meu este: 'Informatica la îndemâna tuturor europenilor', iar acum orice european are efectiv această oportunitate. Mai avem încă multe de făcut pentru a îmbunătăţi reţelele şi a asigura că cetăţenii au oportunităţi egale pentru a se conecta la internet, însă această oportunitate există.”

“Datorită acoperirii suplimentare furnizate de serviciile în bandă largă prin satelit, ne-am realizat obiectivul pentru 2013 privind asigurarea accesului tuturor cetăţenilor la serviciile în bandă largă. Aceasta este o realizare majoră pentru cetăţenii europeni”, a mai spus ea.

Până la sfârşitul anului 2012, 99,4% din gospodăriile din UE aveau acces la servicii de bază în bandă largă, fixe sau mobile, inclusiv 96,1% din gospodăriile situate în zonele rurale. Însă, din cele 0,6 procente rămase (sau aproximativ 3 milioane de cetăţeni) făceau parte numeroase familii şi întreprinderi din zone izolate sau rurale, unde desfăşurarea serviciilor fixe sau mobile în bandă largă este mai dificilă şi mai costisitoare.

Cu toate acestea, dna Kroes a atras atenţia asupra faptului că serviciile în bandă largă de bază nu sunt suficiente şi că viteza mai mare a acestora este esenţială pentru realizarea obiectivului unui continent cu adevărat conectat:
“Europa are nevoie de o conectivitate cu viteza luminii. Nu putem lăsa în urmă unele societăţi şi pe unii cetăţeni. Acum, când ne-am realizat obiectivul privind banda largă de bază, trebuie să ne concentrăm imediat pe investiţiile în reţele noi de mare viteză.Accesul la servicii în bandă largă fiabile şi cu preţuri accesibile, cu viteze mai mari, de 30 Mbps şi 50 Mbps, este esenţial atât pentru dezvoltarea economică a Europei, cât şi pentru următoarea generaţie de produse şi servicii digitale cum ar fi televiziunea conectată, e-sănătatea, cloud computing-ul şi automobilele conectate”, a mai spus dna Kroes.

Potrivit comunicatului reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, România este conectată în proporţie de 87% la internetul în bandă largă.

Internetul prin satelit, denumit şi reţea în bandă largă prin satelit, este o conexiune internet bidirecţională de mare viteză efectuată prin intermediul sateliţilor de comunicaţii în loc de linia de telefon fix sau alte mijloace terestre. În prezent, reţeaua în bandă largă prin satelit este în mare măsură comparabilă cu reţeaua în bandă largă DSL în privinţa costurilor şi a performanţei, fiind disponibile pachete de bază începând de la 10 EUR pe lună. Deşi fibra optică şi cablul oferă o performanţă la o viteză superioară, acestea nu sunt disponibile pentru toţi utilizatorii, cum este în prezent cazul satelitului. Din acest motiv, satelitul devine o opţiune atractivă în special în zonele izolate, în care acoperirea reţelelor fixe şi mobile este slabă sau inexistentă.

×
Subiecte în articol: internet de banda larga