Sambata, incepand cu ora 17.00, romanii din peste 21 de orase vor iesi pe strazi pentru a spune “NU -ACTA!'. Gratie platformei Facebook, zeci de mii de romani si-au manifestat intentia de a manifesta impotriva documentului care poate sa faca din mediul online un spatiu al abuzurilor, al ingradirii libertatii de exprimare si de navigare, in care orice internaut este un “suspect' pentru incalcarea unor drepturi de autor.
Vor fi organizate demonstratii in: Alba-Iulia, Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj, Craiova, Focsani, Galati, Iasi, Oltenita, Oradea, Pitesti, Ramnicu Valcea, Sibiu, Slatina, Timisoara, Buzau, Caracal, Hundedoara si Targu-Mures.
Astfel de manifestatii de protest sunt anuntate in majoritatea statelor europene, din Marea Britanie pana Polonia, din Franta pana in Bulgaria.
Pe 26 ianuarie, sute de milioane de europeni au aflat ca Guvernele care ii reprezinta au semnat la Tokyo, in secret, un tratat international care sub masca actiunilor concertate impotriva produselor contrafacute si a pirateriei digitale, aduce de fapt grave atingeri libertatilor individului, transforma furnizorii de internet intr-o cyber-militie privata iar mandatul judecatoresc devine o optiune neglijabila. Din pacate, Romania se afla pe lista statelor europene care au semnat ACTA (Tratatul Comercial Anti-Contrafacere) si nici pina in momentul de fata nicio institutie abilitata nu a demarat vreo dezbatere publica pe acesta tema. Desi am trimis o solicitare catre Ministerul de Externe pentru a afla cine a semnat din partea Romaniei acest document, nu am primit niciun raspuns.
Si asta in conditiile in care state precum Cehia sau Polonia au suspendat ratificarea acordului, la presiunea societatii civile si a atacurilor hackerilor, premierii celor doua tari avand pana la urma curajul unor “iesiri' publice. De asemenea, raportorul PE a demisionat denuntand negocierile cu privire la acest tratat pe care l-a calificat drept o "mascarada" iar ambasadoarea Sloveniei la Tokyo si-a cerut public scuze, printr-o scrisoare, pentru faptul ca a semnat tratul care “limiteaza in special viitorul copiilor nostri'.
Zilele trecute, deputatul Adrian Nastase atragea atentia, pe blogul sau, ca ACTA ar putea transforma furnizorii de internet in furnizori de informatii. “Atentie! Nu vorbim de furnizarea de informatii catre institutiile abilitate - intr-un fel sau altul asta se intampla si acum - ci catre operatori 'civili' (…) “Nu pot contesta, si cred ca nimeni nu o poate face, ideea de proprietate intelectuala. Cu atat mai putin pot contesta dorinta cuiva de a-si proteja aceste drepturi. Ceea ce pot contesta este insa ca, de dragul protejarii unor drepturi, putem sa incalcam drepturile altora', a subliniat Nastase. De asemenea, si deputatul Varujan Pambuccian, membru in Comisia IT&C a tras un semnal de alarma in legatura cu nocivitatea ACTA: “Astazi blocam portiuni din Internet, ca unul pirateaza sau ca nu stiu ce prostii face, dar maine blocam portiuni din Internet ale adversarului politic sau ale unui om care zice ceva care nu mai intra in parerea generala si nu e in ordine. Incepem sa limitam libertatile oamenilor in felul asta'.
Tratatul ACTA a fost initiat in 2006 de Japonia, primele detalii fiind aflate abia in 2008 gratie unor scurgeri de informatii pe Wikileaks. Anul trecut, documentul a primit sustinerea SUA, Canada, Coreea de Sud. Sperantele europenilor se leaga de Parlamentul European, acolo unde va fi discutat in perioada mai-iunie.