x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România intră în era televizoarelor 4K

România intră în era televizoarelor 4K

de Alexandru Radescu    |    13 Mar 2013   •   17:53
România intră în era televizoarelor 4K
Cea mai performantă tehnologie vizuală este disponibilă de joi pe piaţa locală
Tehnic vorbind, tehnologia 4K/Ultra Definition înseamnă de patru ori peste rezoluţia actuală FullHD (1080p): un uimitor raport 3.840 x 2.160 pixeli. Expoziţia mondială de electronice IFA-Berlin (septembrie 2012) a fost momentul în care marii jucători de pe piaţa electronicelor de consum şi-au dezvăluit preţioasele modele quad fullHD, la diagonale de 56/84/123 inci (142/213/312 cm). Evident, preţuri pe măsură: între 8.000 şI 25.000 de dolari. Iată că acum Sony îşi face curaj şI deschide calea pentru noua tehnologie pe piaţa românească,  lansând azi oficial primele modele. Între acestea, posibil să fie şi KD-84X9005, un 4K Full HD 3D, cu WiFi, sunet surround virtual pe 5.1 canale si ecran de 84 de inci.

Evident, se pune întrebare, putem folosi această tehnologie “din plin”, acum, în România. Există producţii video pentru o aşa rezoluţie? Ne aflăm într-o situaţie similară cu aceea de la lansarea primelor televizoare 3D (primăvara lui 2010). Puţin conţinut, multe speranţe pe un viitor apropiat. Ce-i drept, există alt tip de conţinut care poate fi exploatat la maximum pe display-urile cu această rezoluţie uimitoare: fotografii sau chiar...Google Maps!

De altfel, la IFA 2012, gigantul Toshiba avea un parteneriat şI cu Nikon pentru a scoate în evidenţă calitatea fotografiilor şi avantajele noii tehnologii.
Revenind la Sony, la prima expoziţie de electronice a anului, CES-ul din Las Vegas, pe lângă mai multe modele 4K au prezentat şI un media server cu astfel de materiale video, dar şI un serviciu de streaming şI download. Vom afla azi dacă acestea vor fi disponibile în România. În orice caz, preţul pentru media server era 5000 de dolari iar în ceea ce priveste streaming-ul, asta depinde şI de calitatea reţelei.

Noul duel 4K-OLED
Dacă lansarea comercială a televizoarelor 3D a fost “marea găselniţă” a industriei pentru perioada de criză globală, s-ar putea discuta despre tehnologia 4K ca o altă fiţă. Cel puţin pentru primul an, având în vedere preţurile actuale. În orice caz, toţi producătorii importanţi au deja o flotă quad fullHD, expusă la CES-ul din ianuarie mai agresiv decât la berlinezul IFA de anul trecut. Şi totuşi, nu e singura propunere high-tech din domeniu. Se poate vorbi chiar de un duel OLED TV- 4K. Numai că furia coloristică de la OLED-uri e acum legată mai mult de modele de 56 de inci (unele doar prototip), cu aceaşi feroce competiţie coreano-niponă.

×
Subiecte în articol: 4K/Ultra Definition