x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România, locul 3 la spam după SUA şi Brazilia

România, locul 3 la spam după SUA şi Brazilia

de Cristian Ionescu    |    07 Mai 2009   •   00:00

România ocupa, la sfârşitul primului trimestru al 2008, locul trei într-un clasament al surselor mesajelor de tip spam, cu o cotă de 5,8%, după SUA, cu 11,61%, şi Brazilia, cu 11,5%, potrivit unui studiu realizat de producătorul de soluţii informatice de securitate Panda.

În primul trimestru, mai puţin de 7% din e-mail-urile care au ajuns la companii au fost corespondenţă legală, iar 90,92% au fost spam, în timp ce 1,66% au fost infectate cu diverse tipuri de malware, in urma a 69 de milioane de mesaje e-mail transmise. Potrivit companiei, cantitatea de spam detectată în perioada ianuarie - martie a crescut uşor în raport cu aceeaşi perioadă din 2008, când ponderea spam-ului a reprezentat 89,88% din totalul e-mail-urilor primite de companii.

Raportat la diferite tipuri de mesaje spam, cantitatea de mesaje privitoare la oferte false de locuri de munca a crescut. Motivul poate fi legat de criza economica actuală. Cea mai mare parte a acestor spam-uri au fost distribuite prin intermediul reţelelor de calculatoare "zombie", cunoscute sub denumirea "botnet", respectiv PC-urile care au fost infectate cu un program ce permite hackerilor să preia controlul pentru a le folosi ca gazdă a unor activităţi maliţioase, cum ar fi, în cele mai multe cazuri, transmiterea de spam de control. În primul trimestru al anului 2009, aproximativ 302.000 calculatoare au fost infectate şi sunt considerate "zombie".

O re]ea Botnet rulează autonom şi automat, şi se referă la o reţea de calculatoare compromise (denumite calculatoare Zombie) care rulează software, instalat de obicei cu ajutorul viermilor, cailor troieni, sau backdoor, sub un nume comun de infrastructură, comandă şi control.

LOCUL 3 LA ŢEPE ONLINE
România ocupa anul trecut şi un "onorabil" loc 3, în topul ţărilor gazdă ale celor mai multe site-uri de fraudare online, cu o proporţie de 5%. SUA sunt liderul detaşat la acest capitol cu 66% din site-urile de acest tip, urmate de China, cu 14%. Un raport al Symantec indică România şi ca sursă proeminentă a fraudării licitaţiilor online. Recent, compania americană de licitaţii pe internet eBay a indicat România ca responsabilă pentru cele mai multe atacuri de tip phishing asupra clienţilor săi. Şapte din cele mai atractive 10 ţinte pentru phishing în România au fost organizaţii care au centrul în Statele Unite, trei dintre ele fiind furnizori de servicii financiare.

CAMPIONI LA PHISHING !
Potrivit unui raport al firmei de cercetare Marshal8e6, citat şi de BitDfender, România ocupa locul I la nivel mondial în ceea ce priveste originea tentativelor de phishing, la începutul lunii aprilie. Rusia se află pe locul secund, urmată de SUA. În martie, ţara noastră ocupa locul trei. La capitolul continente, din Europa provin cele mai multe ameninţări, urmată de Asia şi America de Sud.

×
Subiecte în articol: IT