Compania Romkatel şi grupul TDF (Franţa) au depus documentaţia de calificare la licitaţia organizată de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii pentru achiziţionarea serviciilor de proiectare privind trecerea la transmisia digitală a programelor TV, contractul fiind estimat la 833.000 euro.
Scopul licitaţiei este realizarea unui proiect pentru planul de frecvenţe pentru trei multiplexe DVB-T cu acoperire naţională pe teritoriul României, bazat pe planul adoptat în cadrul Conferinţei Regionale pentru Radiocomunicaţii din 2006, pe amplasamentele existente ale SNR din reţelele TVR 1 şi TVR 2, precum şi pe utilizarea antenelor existente în polarizare orizontală, se precizează în anunţul de participare publicat de operatorul de telecomunicaţii în luna iunie. Durata contractului va fi de 12 luni de la data atribuirii. Cuantumul garanţiei de bună execuţie va reprezenta 10% din preţul contractului fără TVA.
Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB-T) reprezintă standardadul organizaţiei europene de profil DigiTAG pentru transmiterea televiziunii digitale terestre. Prestarea viitoarelor servicii de proiectare va avea loc în 80 de amplasamente aparţinând SNR la nivel naţional.
"Ofertanţii trebuie să facă dovada că au realizat proiecte similare la nivel regional, că au participat la sesiunile Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii, că au prestat servicii de consultanţă şi au organizat seminarii în domeniul DVB-T, precum şi că sunt membri UIT. De asemenea, ofertanţii vor face dovada că au proiectat sisteme radiante de emisie pentru televiziune, complexe (antene şi combinere)", se menţionează în anunţ.
Potrivit reprezentanţilor, SNR are două reţele analogice de relee pentru retransmiterea programelor de televiziune, utilizate pentru TVR1 şi TVR2. Trecerea la formatul digital va permite unei reţele să transmită ambele programe TVR, iar a doua va fi utilizată pentru retransmiterea programelor televiziunilor comerciale, la cererea acestora. "Estimez că SNR are nevoie de 50-60 milioane de euro pentru trecerea celor două reţele de la analogic la digital".
Potrivit unui proiect al Ministerului Comunicaţiilor privind trecerea la televiziune digitală, niciun emiţător analogic de televiziune nu va mai emite pe teritoriul României după 1 ianuarie 2012, dată la care se va încheia şi tranziţia de la serviciile de televiziune analogice la cele în format digital de tip DVB-T.
Citește pe Antena3.ro