x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Romtelecom estimează profit mai mare şi venituri în scădere

Romtelecom estimează profit mai mare şi venituri în scădere

de Cristian Ionescu    |    28 Aug 2009   •   00:00

Romtelecom estimează că va încheia anul 2009 cu un rezultat mai bun decât cel raportat în 2008 în privinţa profitabilităţii, iar obiectivul managementului companiei pe partea de venituri este ca rata de reducere să fie sub cea a Produsului Intern Brut (PIB), prognozată de autorităţi la 8-8,5%.



În primele şase luni, potrivit datelor grupului elen OTE, cel mai mare operator local de telefonie fixă a obţinut venituri de 408,7 milioane euro, în scădere cu 7,6% faţă de rezultatul din intervalul ianuarie-iunie 2008, în timp ce profitul operaţional înainte de includerea deprecierii şi amortizării (OIBDA) a crescut cu 8,5%, la 134,9 milioane euro, după reducerea puternică a costurilor programului de disponibilizări voluntare.

"În situaţii de criză, dar nu numai, orice companie urmăreşte creşterea veniturilor şi reducerea costurilor. Pentru acest an, obiectivul Romtelecom a fost situarea ratei de reducere a veniturilor sub cea pe care o va consemna PIB al României în 2009, iar scăderea costurilor să ajute la obţinerea unui rezultat mai bun în privinţa profitabilităţii decât în 2008", a declarat directorul general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis.

În 2008, veniturile Romtelecom au stagnat în jurul valorii de 870 milioane de euro, însă rezultatul EBITDA al companiei a scăzut cu 15,6%, la 253,6 milioane euro, afectat de costuri excepţionale de 38 milioane euro generate de programul de eficientizare. Pierderile operaţionale anunţate de grupul OTE pentru Romtelecom pentru anul 2008 s-au ridicat la 36,2 milioane de euro, de la un profit operaţional de 8,1 milioane de euro în 2007.

Ioannidis a afirmat că programul de restructurare aplicat în 2007 şi 2008 a ajutat Romtelecom să facă faţă mai bine efectelor crizei financiare manifestate în acest an. "În 2008, numărul salariaţilor a fost redus cu circa 2.000 de poziţii, iar în acest an planul prevede disponibilizarea altor 500 de angajaţi, adică aproximativ 5% din total. Suntem în grafic cu acest obiectiv, numărul salariaţilor fiind redus până în acest moment cu 2-3%", a spus şeful Romtelecom.

Yorgos Ioannidis a adăugat că, în cadrul negocierilor cu sindicatele din Romtelecom pentru contractul colectiv de muncă 2009-2010, s-a agreat să nu se aplice majorări salariale în următoarele 12 luni.

În privinţa investiţiilor, Ioannidis a spus că în acest an Romtelecom a prevăzut un buget cu 20-25% mai mare decât în 2008, când operatorul a alocat în această direcţie suma de 130 milioane de euro. "Sumele alocate investiţiilor au vizat, cu precădere, dezvoltarea reţelei CDMA, a cărei licenţă a fost câştigată în septembrie 2008, lansarea noilor produse bazate pe tehnologia VDSL şi dezvoltarea reţelei de cupru şi fibră optică a companiei", a spus reprezentantul Romtelecom.

De asemenea, Romtelecom se pregăteşte să lanzeze, cel mai probabil până la finele anului, serviciul de televiziune prin Internet (IPTV), care va fi disponibil în oraşele unde există condiţiile tehnice optime pentru livrarea acestuia. Ioannidis a evitat să dea amănunte despre oferta comercială, dar a menţionat că tariful serviciului IPTV va fi superior celui practicat pentru Dolce, serviciul de televiziune prin satelit. Şeful Romtelecom a adăugat că operatorul va fi prezent pe piaţa serviciilor de televiziune de înaltă definiţie (HD) în următoarele 12 luni, oferta comercială urmând să includă 8-10 canale TV.

Pe segmentul tehnologiei CDMA, reprezentantul Romtelecom a spus că 90% din vânzări provin din serviciul de acces mobil la Internet, diferenţa revenind serviciului de voce fără fir. După o perioadă de teste iniţiată la finele anului 2008, Romtelecom a lansat oferta comercială de acces mobil la Internet prin tehnologia CDMA în aprilie 2009, iar câteva luni mai târziu a inclus şi oferta de servicii de voce mobilă. Ioannidis a spus că, la acest moment, Romtelecom nu este interesată de viitoarea licitaţie pentru licenţa WiMAX.

"Nu cred că vom fi interesaţi să participăm la licitaţie decât dacă se schimbă semnificativ condiţiile pe piaţă, respectiv scade preţul la terminalele care funcţionează cu această tehnologie, se înregistrează o revenire economică şi costul licenţei este scăzut", a spus şeful Romtelecom.

El a adăugat că o eventuală achiziţie a licenţei CDMA deţinută de Telemobil va putea fi discutată doar după finalizarea tranzacţiei de preluare a operatorului reţelei Zapp Mobile de către Cosmote România. "La nivel de grup se va stabili care va fi cea mai eficientă metodă de cooperare între Romtelecom şi Cosmote România."

×