x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Samsung, imitator sau trendsetter?

Samsung, imitator sau trendsetter?

04 Sep 2012   •   14:38

Procesul pierdut in august de Samsung Electronics in fata Apple, pentru incalcarea patentelor, a consolidat imaginea de imitator a companiei, in loc de trendsetter, astfel ca Samsung se vede presata sa copieze alt atribut al producatorului iPhone, si anume concentrarea pe design, potrivit Bloomberg.

Perspectiva interzicerii a opt telefoane mobile in SUA si a unor despagubiri de peste 3 miliarde de dolari amplifica necesitatea ca Samsung sa dea mana libera echipei de proiectanti sa isi asume riscuri.

Totusi, crearea conditiilor pentru o astfel de schimbare fundamentala nu va fi usoara, iar rezultatul va fi incert, intr-o industrie in care standardele de creativitate au fost stabilite de Steve Jobs.

"Trebuie sa modifice modelul de inovatie. Schimbarea gandirii va fi cea mai mare bariera", a declarat Sohrab Vossoughi, fondatorul Ziba, firma de design din Portland, Oregon, care are si Samsung printre clienti.

Principala provocare pentru Samsung va fi ca noua generatie de telefoane mobile sa arate cat mai diferit de iPhone.

Telefoanele viitoare vor avea mai multe creioane stylus, butoanele vor fi pozitionate diferit, iar forma va trece dincolo de cea dreptunghiulara cu colturi rotunjite, a aratat Alexander Poltorak, director general la General Patent.

"Trebuie sa se indeparteze de design-ul Apple. Produsele lor arata ca niste copii. Judecatorul a indicat ca schimbarile trebuie sa fie substantiale", a spus Poltorak, care reprezinta clientii in probleme legate de drepturile de proprietate intelectuala.

Compania sud-coreeana a oferit deja detalii legate de viitoarele telefoane Galaxy S III, mai late si mai lungi decat iPhone.

Galaxy SIII nu se afla pe lista de aparate Samsung propuse pentru interzicerea comercializarii in SUA, in urma verdictului din 24 august. Apple l-a adaugat insa unor alte produse care ar incalca patentele sale.

De asemenea, produsele firmei coreene ar putea include comenzi diferite de navigatie, precum cele prin care utilizatorii navigheaza pe ecran sau efectueaza zoom pe o imagine sau text, a aratat Poltorak.

Compania sud-coreeana ar putea accelera totodata planurile de a introduce ecranele flexibile, care pot fi indoite, rasucite sau pliate, a spus Seo Won Seok, analist la firma Korea Investment & Securities. Includerea in telefoane a acestor ecrane va ajuta Samsung sa profite de experienta sa de cel mai mare producator de ecrane de inalta definitie, a aratat Seok.

Una dintre dificultatile Samsung va fi schimbarea culturii companiei, concentrata pe viteza, eficienta si folosirea produselor altor companii ca sursa de inspiratie, potrivit lui Seok.


Samsung investeste masiv in cercetare si dezvoltare si a facut progrese in domeniul semiconductorilor, ecranelor si tehnologiei pentru memoria computerelor. Totusi, cu un numar de designeri de 20 de ori mai mare decat cei ai Apple, compania iroseste prea multe idei promitatoare, apreciaza Vossoughi, de la firma Ziba.

Apple in schimb are o echipa de circa 15 designeri, condusi de vicepresedintele pentru design industrial Jony Ive, care aduna idei in jurul mesei de bucatorie in laboratorul sediului central al companiei.

Rezultatul este un design minimalist pentru o familie mica de produse care au contribuit la transformarea Apple in cea mai valoroasa companie din lume.

×