x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Scandal - Ne mutam in Rusia!

Scandal - Ne mutam in Rusia!

de Cristian Ionita    |    28 Sep 2005   •   00:00
Scandal - Ne mutam in Rusia!

Enervati de reintroducerea impozitului pe salariile programatorilor, marii producatori de software ameninta ca se vor muta in tari care stiu sa pretuiasca domeniul IT&C.

Initiativa Ministerului Finantelor de a reintroduce impozitul pe salariile programatorilor continua sa faca valuri. Cateva companii ameninta ca-si vor muta angajatii in tari mai "prietenoase".

Daca se reintroduce impozitul pe salariile programatorilor, toata lumea pierde, spun reprezentantii industriei IT&C. Statul va incasa la buget o suma nesemnificativa, dar va pierde enorm la capitolul investitii. Marea problema este semnalul politic negativ reprezentat de anularea acestei facilitati. De fapt, este unica facilitate acordata industriei IT&C.

INOPORTUNA. Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Romania (ATIC) apreciaza, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Finantelor Publice, ca eliminarea acestei facilitati este "inoportuna".

Coincidenta sau nu, exodul programatorilor romani in Occident a inceput sa scada in 2001, la scurta vreme dupa ce statul le-a acordat aceasta facilitate. Riscul ca exodul sa reinceapa este foarte mare. In felul acesta, "risti ca in 10-20 de ani sa nu mai ai oameni care sa stie si nici nu mai poti spera ca vei redobandi puterea generata de cunostinte. Pe termen scurt, riscam sa pierdem investitii foarte mari", ne-a declarat Varujan Pambuccian, seful Comisiei IT&C de la Camera Deputatilor.

Daca aceasta masura va fi adoptata, Alcatel isi va muta in Rusia o parte din activitatile din Romania. "Planuim sa ne extindem activitatea in Romania si sa angajam 400 de oameni. In loc sa cream aceste posturi in Romania, le vom infiinta la Sankt Petersburg. Daca se renunta la aceste facilitati inseamna ca acest domeniu nu mai intereseaza pe nimeni. Daca aceasta propunere va fi acceptata de Guvern inseamna ca asta e politica Guvernului", ne-a declarat Dan Bedros, CEO Alcatel Romania.

Valentin Negoita, presedintele APDETIC, explica de ce investitorii sunt iritati: "Un sector care are mari sanse de dezvoltare este lovit in moalele capului. Printr-o astfel de masura, avantajul competitiv al Romaniei ar fi anulat de pe o zi pe alta, iar investitorii se duc acolo unde mediul este prielnic."

ALTERNATIVE. Alcatel nu sunt singurii care se gandesc la alte alternative. "Noi avem subsidiare si in alte tari din jur, inclusiv in Republica Moldova, unde taxele sunt foarte lejere. Ne-ar fi foarte usor sa ne mutam acolo o parte din activitate. Doar 14% din angajatii nostri beneficiaza de scutirea de impozit. (…) Nu e problema de sume, sau de costuri - e o problema morala, majoritatea specialistilor se vor considera inselati", ne-a declarat Cristian Udrescu, directorul Wizrom.

Nici compania Siveco nu este foarte incantata de idee. "Avem foarte mare incredere ca asociatiile IT&C vor reusi sa convinga guvernantii ca industria software ne permite sa concuram de la egal la egal marile puteri ale lumii", ne-a declarat Anca Crahmaliuc, Marketing Manager in cadrul companiei.

CERINTE UE? Initiativa finantelor are si sustinatori in randul companiilor producatoare de software. "Sunt de acord cu aceasta masura. Trebuie sa ne aliniem la standardele UE si in materie de IT - in 2007 se vor retrage toate tipurile de facilitati. Partea de programare este cea mai prost platita in intreaga lume. In acest domeniu (noi, romanii - n.n.) concuram cu tari cu mana de lucru foarte ieftina precum India sau China. Ar trebui sa ne orientam spre solutii cu valoare adaugata mare. In loc de programare sa-i orientam spre solutii inovative", ne-a declarat Valentin Tomsa, seful SAP Romania.

Fostul ministrul al Comunicatiilor, Dan Nica, este cel care a propus Guvernului, in 2001, scutirea de impozit a programatorilor. Iata ce ne-a declarat: "Reintroducerea impozitului nu are nici un fel de legatura cu aderarea la Uniunea Europeana. Impozitarea salariilor este atributul fiecarei tari. Riscam sa ne intoarcem la perioada in care programatorii erau platiti la negru sau fugeau in strainatate. Daca omori gaina cu oua de aur, nu vei mai avea oua de aur."

PLECAM?
Andra lucreaza la o mare companie romaneasca de software si nu plateste impozit pe salariu inca de la angajare, de acum doi ani. Iata ce crede despre retragerea acestei facilitati: "Nu-mi convine de nici o culoare ideea de a se retrage aceasta facilitate. Salariile din Romania nu sunt de nivelul celor din Occident si am luat de cateva ori in calcul posibilitatea de a pleca in strainatate. Chiar glumeam zilele trecute cu colegii de serviciu: «In ce directie plecam?» - mai in gluma, mai in serios. Ma deranjeaza ideea de a mi se lua inapoi ceva care mi-a fost dat."

SALARIUL
Bogdan beneficiaza de scutirea de impozit inca de la introducerea acestei facilitati, in 2001. Nici el nu este incantat de proiectul Finantelor: "Pe termen scurt, lucrul acesta nu o sa afecteze salariile. Numai ca, daca se reintroduce impozitul, cineva va trebui sa suporte cheltuielile. Probabil ca la inceput o sa le suporte firmele, dar peste cateva luni salariile nu o sa mai creasca la fel de bine ca pana acum. Nu cred ca vreo firma va veni sa spuna: «Baieti, ne pare rau, trebuie sa scadem salariile», dar nici nu se vor mai inghesui sa le creasca. Nu ma incanta ideea sa plec din Romania pentru ca aici am familia, prietenii, dar m-am gandit la aceasta posibilitate. Uneori ma intreb daca am luat o decizie buna sa raman."
×
Subiecte în articol: IT romania