x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Scandal - Romtelecom ­ licenţă de comunicaţii mobile

Scandal - Romtelecom ­ licenţă de comunicaţii mobile

de Alexandru Radescu    |    08 Sep 2008   •   00:00

Romtelecom a fost desemnat drept cîştigător al licitaţiei pentru noua licenţă de comunicaţii mobile în benzile de frecvenţe 410-415/420-425 MHz.



Romtelecom a fost desemnat drept cîştigător al licitaţiei pentru noua licenţă de comunicaţii mobile în benzile de frecvenţe 410-415/420-425 MHz. Cîştigătorul va intra în posesia licenţei numai după achitarea către bugetul de stat a taxei de licenţă în valoare de 1.077.228 de euro. Din cele zece companii care au cumpărat caietul de sarcini, patru au formulat şi depus oferte: Romtelecom, Saudi Oger, Tactical Network, NetPoint. Oferta depusă de compania SC NETPOINT SRL nu a fost calificată din cauză că ofertantul nu a depus toate documentele cerute prin caietul de sarcini în forma specificată.

"Imediat ce vom primi licenţa vom începe construirea reţelei bazate pe tehnologia CDMA şi vom lansa noile servicii cît mai repede posibil. Obiectivul nostru principal este de a utiliza licenţa pentru a oferi servicii de internet mobil de bandă largă, în plus faţă de serviciile pe care le oferim deja (voce, internet fix de bandă largă, televiziune digitală)", a spus directorul general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis, citat de Mediafax.


CONTESTAŢII DURE. Chiar dacă Romtelecom a fost desemnat cîştigătorul licitaţiei, disputele pe această temă nu s-au încheiat. Orange, Vodafone, Telemobil şi RCS & RDS au atacat în contencios administrativ şi fiscal actul normativ care reglementează acordarea acestei licenţe. Cei patru operatori contestă actul şi din cauza cuantumului licenţei, considerat discriminatoriu şi neproporţional cu celelalte taxe de licenţă de comunicaţii mobile achitate pînă în prezent. Răspunsul tribunalului va veni mîine. Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei a atenţionat ANRCTI în legătură cu condiţiile acestei licitaţii, obiecţiile instituţiei scoţînd practic din cursa pentru licenţe Saudi Oger, Romtelecom şi NetPoint. În aceste condiţii, în cursă ar rămîne doar Tactical Network, un fond ceh de investiţii susţinut de producătorul chinez de echipamente ZTE. Compania Naţională Poşta Română a vîndut participaţia de 80% din capitalul social deţinut la societatea First Project (fostă Postelecom) pentru cinci milioane de euro.

"Vodafone îşi va continua demersul în justiţie, considerînd că decizia anunţată astăzi nu este de natură să încurajeze o competiţie corectă pe piaţa comunicaţiilor mobile", ne-au declarat oficiali ai operatorului Vodafone. "Aşa cum s-a exprimat şi Consiliul Concurenţei, acţionarii operatorilor care deţineau licenţe de comunicaţii mobile nu erau eligibili să participe la licitaţie. Prin decizia anunţată astăzi, obiectivul iniţial al autorităţilor, de a creşte competiţia pe piaţa telefoniei mobile, nu a mai fost o prioritate, acţionarii majoritari ai Cosmote şi Romtelecom avînd acum două licenţe. De asemenea, credem că, prin acordarea acestei licenţe la un cost de achiziţie mult mai scăzut în comparaţie cu ceilalţi operatori, se favorizează intrarea pe piaţa mobilă a Romtelecom, cu implicaţii semnificative asupra cadrului concurenţial", au adăugat oficialii companiei.








×
Subiecte în articol: IT mobile romtelecom