x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Scandalul spionajului pe celulare, virat spre hackeri

Scandalul spionajului pe celulare, virat spre hackeri

de Alexandru Radescu    |    27 Dec 2011   •   21:00
Scandalul spionajului pe celulare, virat spre hackeri

In preambulul unei conferinte despre hacking gazduita de Berlin, o firma germana de cercetare a monopolizat atentia mondiala prin cateva declaratii menite sa puna pe jar intreaga industrie a telefoniei mobile. Concret: o vulnerabilitate a tehnologiei folosite de retelele GSM, care acopera aproximativ 80% din piata mondiala a telecomunicatiilor mobile, permite hackerilor sa preia de la distanta controlul asupra telefoanelor si sa initieze apeluri sau sa trimita SMS-uri. Hackerii ar putea folosi aceasta bresa a tehnologiei GSM pentru inselatorii prin care ar initia apeluri si mesaje catre servicii cu tarife ridicate, a declarat ieri seful firmei germane Security Research Labs, Karsten Nohl, citat de Reuters.

Atacuri similare asupra unui numar restrans de smartphone-uri au mai avut loc in trecut, insa acum ar putea fi expuse toate telefoanele mo­bile care folosesc tehnologia GSM.

Atacurile asupra sistemelor de tele­fonie fixa ale companiilor sunt obis­nuite si in cele mai multe cazuri in­clud folosirea unor linii telefonice pentru servicii cu valoare ridicata, in­fiintate de hackeri in Europa de Est, Africa si Asia. Hackerii initiaza ape­luri de la telefoanele controlate catre astfel de linii telefonice, dupa care colecteaza banii si dispar suficient de repede pentru a nu fi identificati.

Posesorii telefoanelor nu sesizeaza de obicei problema pana nu primesc factura, iar operatorii telecom ajung in cele mai multe cazuri sa suporte cel putin o parte din costuri.

Nu-i asa, informatii mai mult decat ingrijoratoare pentru intreaga piata, un imperativ pentru a lua masuri, pentru a depune eforturi marite si continue la securitatea echipamentelor etc.

Dar sa nu uitam de imensele scandaluri izbucnite in ultima vreme privind spionajul pe telefoanele mobile. La inceputul lunii decembrie, creatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat intr-o conferinta de presa ca detinatorii de iPhone, Blackberry sau utilizatorii serviciului de mesagerie Gmail sunt spionati de guvernele lumii, firmele care furnizeaza echipamentele de spionaj necesare avand profituri de miliarde de euro. Assange a precizat ca, studiind modalitatile de a imbunatati securitatea site-ului Wikileaks, a descoperit ca echipamentele care monitorizeaza smartphone-urile sau corespondenta prin gmail nu numai ca exista, dar se vand ca painea calda. In valvataia produsa de declaratiile lui Assange, o alta "explozie" s-a produs. Oficialii companiei software Carrier IQ au recunoscut ca softul pe care il vand in intreaga lume poate "urmari" o multime de informatii din celular, totusi nu inregistreaza, nu stocheaza si nu transmite catre operatori continutul SMS-urilor, mailuri, fotografii, fisiere audio sau video. De fapt, motivul pentru care operatorii ar avea nevoie de astfel de softuri: "sa aflam ce probleme au clientii nostri, in ceea ce priveste operatorul sau terminalul, si astfel sa putem imbunatati calitatea serviciilor". Cel putin asa au declarat oficialii operatorului american Sprint, care a recunoscut utilizarea softului Carrier IQ (companie californiana fondata in 2005). Evident, fara sa fi informat vreodata clientii in legatura cu aceasta activitate.

Pe de alta parte, producatorii de smartphone au reactionat si ei la acuzele aduse Carrier IQ. Astfel, cei ce la Nokia au precizat ca softul nu este compatibil cu terminalele lor, in timp ce Apple a recunoscut ca l-a utilizat, dar nu se mai gaseste in ultima varianta a sistemului de operare.

HTC a precizat ca instaleaza softul pe propriile terminale doar la ce­rerea operatorilor, iar cei de la RIM au aratat ca nu folosesc acesta aplicatie pe terminalele Blackberry. Totusi oficialii companiei canadiene au declarat atunci ca investigheaza informatia protrivit careia soft CIQ a fost descoperit pe un Blackberry.

×
Subiecte în articol: vulnerabilitate informatica