x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Schimbare in actionariatul Connex

Schimbare in actionariatul Connex

08 Mar 2004   •   00:00

Grupul canadian Telesystem International Wireless (TIW) a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca va prelua un pachet de 13% din actiunile subsidiarei ClearWave N.V. de la doi investitori institutionali.

Prin aceasta tranzactie, grupul isi va mari implicit participatia la capitalul operatorilor de telefonie mobila din Romania - MobiFon si Cehia - Cesky Mobil.

In urma achizitiei, participatia grupului canadian la capitalul ClearWave urmeaza sa creasca de la 86,8% la 99,8%. TIW va plati actiunile ClearWave cu actiuni proprii si cu lichiditati. Finalizarea tranzactiei este conditionata insa de indeplinirea mai multor conditii, intre care se afla realizarea emisiunii de actiuni TIW destinate platii partiale a participatiei de 13% cumparate. Grupul a remis deja autoritatilor de reglementare din Canada si Statele Unite forma preliminara a prospectului de emisiune.

TIW va controla indirect Connex

Dupa finalizarea tranzactiei, TIW va incerca sa preia si restul actiunilor ClearWave, pe care nu le detine inca. Aceasta companie canadiana numara peste cinci milioane de clienti la serviciile de telefonie mobila din Europa Centrala si de Est, grupul fiind lider de piata in Romania prin MobiFon, operatorul retelei Connex, si activand de asemenea in Republica Ceha prin compania locala Cesky Mobil.

Piata in dezvoltare

Cele doua piete sunt considerate de TIW deosebit de atragatoare, mai ales avand in vedere pozitionarea lor, potrivit grupului, pe locurile al patrulea si, respectiv, al doilea in regiune, in functie de numarul de abonati. ClearWave N.V. controleaza integral subsidiara MobiFon Holdings, cu sediul in Olanda, care detine participatia indirecta a TIW la capitalul MobiFon. Connex are o cota de piata estimata la 49%, la finele anului trecut compania avand 3.457.042 de clienti. Anul trecut, compania a obtinut venituri din servicii in valoare de 529,5 milioane de dolari, in timp ce venitul operational a crescut cu 18,1%, fiind de 170,7 milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: IT