x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Sclavia cu materialul clientului

Sclavia cu materialul clientului

de Lucian Mandruta    |    08 Iul 2005   •   00:00

Cu mult inainte de inventarea laptopului, patronii planuiau o schema murdara: sa ne faca sa muncim, de bunavoie, si dupa ce plecam de la slujba.
La inceput mergea greu: lumea isi mai lua hartiile acasa, mai suna seful si mai dadea cate-o idee evident geniala..., iar omul mai scria cateva fise, dosare si situatii. Totusi, sclavia la domiciliu nu parea o amenintare pentru slujbasii de birou - nimeni nu-si putea cara in servieta calculatorul cu banda de hartie din model 1965 sau terminalul legat la computerul mainframe cu un manunchi de fire de grosimea mainii.

Lucrurile au inceput sa se schimbe un pic odata cu PC-ul si cu raspandirea lui - cand a devenit evident ca, la fel ca si fermierii, angajatii aveau acasa echivalentul urban al coasei si sapei. Sefii s-au prins de treaba asta, iar bietii oameni au inceput sa auda tot mai des, la sase seara, dezgustatoarea formula "pana maine dimineata sa fie gata!".
Dati pe repede inainte si ajungeti pe la sfarsitul anilor ’90, cand tot mai des fisierele word si powerpoint au inceput sa indice ore ca 11:23 PM sau 3:35 AM ca moment al ultimei editari. Semn ca biroul mobil isi realiza incet-incet planurile murdare de cucerire a vietii intime a bietilor slujbasi. Adio sex! Bun venit Save As...!

Totusi, a existat un mic moment de respiro - de la un punct incolo, munca de functionar a inceput sa ceara tot mai mult acces la resursele companiei. Adica la reteaua interna. Odata laptopul deconectat de la sursa asta de cifre, vorbe goale si multa tamaie, treaba incetinea din nou. Omul apuca sa respire. Sa manance un mar. Sa zica buna seara sotiei. Sa constate ca totusi copilul seamana cu el...
S-a rezolvat insa. Sclavia cu materialul clientului are acum un nume simplu si sisific: VPN. Adica retea virtuala. Te duci acasa, dar de fapt nu pleci niciodata de la serviciu. Calculatorul tau e la munca, asa ca orice incercare de a pretinde altceva in ce te priveste se numeste chiul.
In Romania, intre primele care au oferit (frumos cuvant, ca si cum ai spune ca politistul ofera infractorului catuse...) acces VPN pentru angajati s-au numarat multinationalele. Au urmat firmele romanesti, ingrijorate probabil ca exploatarea maxima a omului de catre sef ar putea sa constituie clauza de aderare la Uniunea Europeana...
Ce e ciudat e ca in toata povestea asta n-am intalnit pana acum nici un fel de protest al sclavilor, legati de maini si de picioare cu lantul rezistent al protocoalelor de retea. Nimeni nu se plange ca firma si-a facut sediu in sufrageria lui fara sa plateasca chirie. Nimeni nu suspina ca mailul se umple si la 9 seara, nu numai dimineata... Exista o explicatie: cineva i-a convins pe bietii oameni ca asa au inceput toti milionarii. E adevarat, insa e o mica mentiune de facut: in cazul milionarilor, e vorba de munca acasa a altora...

×
Subiecte în articol: IT