x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Se scumpesc produsele IT&C după introducerea taxei pentru drepturi de autor?

Se scumpesc produsele IT&C după introducerea taxei pentru drepturi de autor?

de Alexandru Radescu    |    25 Mai 2009   •   00:00

Potrivit lui Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiei şI Comunicaţiilor, pare puţin probabilă o scumpire a produselor IT&C din cauza taxei pentru drepturi de autor, care variază între 0,5% şi 3%.



“Aceste procente vin după nişte negocieri care au durat 10 luni de zile şi s-a avut în vedere puterea de cumpărare din România. Media europeană, în acest domeniu, este mai mare, variază de la 3% la 5%”, ne-a declarat preşedintele APDETIC. Negoiţă este de părere că atât situaţia generală creată de criza economică cât şi rezultatele negative înregistrate în primul trimestru pe piaşa de profil sunt factori care nu “ar recomanda” o scumpire a produselor vizate de taxele pentru drepturi de autor.

 Importatorii de aparate şi suporturi ce permit stocarea de date în sistem analog şi digital, trebuie să plătească 3% sau 0,5% din valoarea totală în vamă. În aceasta categorie intră telefoanele mobile cu memorie mai mare de 64 MB, mp3 playere, precum şi toate dispozitivele cu care se pot realiza înregistrări sonore sau audiovizuale, potrivit unei Decizii a ORDA, publicată în Monitorul Oficial. Sumele sunt colectate de Uniunea Producătorilor de Fonograme din România, actuala decizie mărind practice lista de produse taxate deja de oraganismele abilitate în acest sens.

Părerile producătorilor sunt împărţite. Dacă pentru LG nu se pune problema a unei scumpiri a produselor, cel puţin pe moment, cei de la Samsung văd altfel situaţia.
“Taxele percepute de autorităţile române se vor adăuga peste preţul actual de import si, cu siguranţă, vor afecta preţul de raft, pe măsura importării de noi loturi de marfă.
Măsura în care va fi afectat preţul de raft va depinde, în primul rând, de cuantumul taxelor, dacă se va lua în final hotărârea introducerii acestora, şi, în al doilea rand, de asimilarea acestui efort, in prima fază, în marjele importatorilor şi retailer-ilor”, ne-au declarat oficialii Samsung Romania.
                                  


















×
Subiecte în articol: IT