x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Securitate - Virus pe messenger

Securitate - Virus pe messenger

de Cristian Ionita    |    09 Dec 2005   •   00:00
Securitate - Virus pe messenger

A aparut primul virus de tip vierme care sta la barfa cu viitoarele victime, folosind un program de mesagerie instantanee. Deocamdata sunt vizati clientii AOL Instant Messenger.

Viermele a fost botezat IM.Myspace04.AIM si isi face introducerea trimitand mesajul "lol thats cool". E un text pe care il inteleg toti cei care folosesc chat-ul sau serviciile de mesagerie instantanee: lol inseamna a rade in hohote, iar restul mesajului spune ca e vorba de un lucru foarte interesant. O data cu mesajul de introducere soseste si un link catre acel lucru foarte interesant, ascuns intr-un fisier numit "clarissa17.pif". Daca interlocutorul uman raspunde, banuind ca atasamentul ar putea contine un virus, viermele il linisteste cu replica "lol no its not a virus", adica "nu, nu e un virus".

INFECTIA. Cei pacaliti sa descarce fisierul "clarissa17.pif" se trezesc cu programele de securitate din computer scoase din uz si se procopsesc cu un backdoor. Odata instalat, virusul incepe sa trimita automat mesaje contactelor din lista de prieteni a victimei. Este programat astfel incat proprietarul computerului infectat sa nu poata vedea mesajele trimise de virus cunostintelor sale.

Descoperirea a fost facuta de IMlogic, o companie americana specializata in producerea de software de securitate pentru programele de mesagerie instantanee. Viermele nu este foarte raspandit, dar cei care l-au creat vor deocamdata sa vada cum functioneaza, testeaza o noua metoda de raspandire a virusilor, a explicat Andrew Burton, director in cadrul IMlogic. Dupa ce faza de teste se va fi incheiat, specialistii se asteapta sa apara variante mult mai agresive ale virusilor capabili sa poarte o conversatie cu victima, inainte de a-i infecta computerul.

×
Subiecte în articol: IT virus