Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania a facut publica o serie de sfaturi pentru reducerea riscurilor legate de folosirea excesiva a telefoanelor mobile.
Vorbiti putin in locurile cu semnal slab. Cu cat aveti mai putine liniute la antena, cu atat mobilul emite semnale mai puternice.
Evitati telefoanele in masina si in tren. In automobil, mobilul emite la putere maxima pentru a compensa receptia defectuoasa. Caroseria reflecta undele electromagnetice, iar expunerea la radiatii creste. O antena exterioara de masina diminueaza efectul. In tren efectul e similar.
Filtrele de radiatie nu sunt folositoare. Materialele folosite pentru a "inghiti" radiatiile nu fac decat sa forteze telefonul sa treaca automat la putere maxima. Veti fi, astfel, supus unor radiatii de intensitate mai mare.
Nu folositi telefoanele in spital. Se recomanda inchiderea mobilelor in incinta spitalelor. Undele emise de telefoane pot interfera cu aparatele medicale.
Protejati copiii! Nu puneti un mobil pornit in caruciorul copilului. Emite unde electromagnetice si in afara convorbirii.
Nu purtati mobilul in toc, la curea. E inutil sa expui undelor electromagnetice oasele soldurilor si organele din zona. Cel mai bun loc in care sa purtati mobilul este in geanta, rucsac, poseta sau borseta.
Inchideti telefonul in timpul noptii. Pastrati-l in afara dormitorului sau, daca trebuie sa il aveti la indemana, tineti-l la minimum un metru distanta de pat.
Conectarea. La realizarea conectarii numarului format, aparatul emite la capacitate maxima. Duceti aparatul la ureche, dupa ce a fost stabilita legatura cu persoana apelata.
Kituri hands-free. Dispozitivele de tip "maini libere" pot fi utile atunci cand conduci. In privinta riscurilor de sanatate, studiile sunt contradictorii. Unii spun ca sunt benefice, altii ca fac mai mult rau decat bine.