x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget SMS-ul a implinit 20 de ani

SMS-ul a implinit 20 de ani

03 Dec 2012   •   18:55
SMS-ul a implinit 20 de ani
Sursa foto: STAN HONDA/AFP

*Primul SMS a fost trimis pe 3 decembrie 1992, iar telefonul "mobil" care l-a primit avea peste 2 kg. Acum, SMS-ul a devenit parte integranta a vietii noastre, iar unii trimit zeci, chiar sute pe zi, potrivit hotnews.ro. Primul mesaj suna scurt si simplu: Merry Christmas.*

Primul SMS a fost trimis acum doua decenii de catre inginerul Neil Papworth, de la compania Sema care a realizat pentru Vodafone UK sistemul de mesaje scurte. Primul mesaj a fost scurt si la obiect, Merry Christmas si a fost receptionat pe un telefon "transportabil" care cantarea 2,1 kg si de pe care atunci nu exista posibilitatea de a raspunde la acel mesaj. Cel care a primit aceste prim SMS se numeste Richard Jarvis si era atunci dierector la Vodafone UK.

Din acel moment au mai trecut cativa ani pana cand SMS-ul sa "prinda" la public. Primele servicii au fost lansate de compania suedeza Telia, in 1993, insa in foarte multe tari dezvoltate SMS-urile nu au devenit un succes mai repede de 1999.

Intial se puteau trimite SMS-uri doar in aceeasi retea, mult timp a existat limita de 160 de caractere, iar pretul unui mesaj era la inceput foarte mare, de cateva zeci de centi.

Dupa ce s-a putut da SMS dintr-o retea in alta si dupa ofertele cu sute de mesaje incluse, SMS-ul a "decolat" devenind ultra raspandit, mai ales de Craciun si Paste cand se ating recorduri si datorita textelor "sablon" cu urari.

×