x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Software - Se cumpara IT romanesc

Software - Se cumpara IT romanesc

de Alexandru Radescu    |    20 Sep 2006   •   00:00
Software - Se cumpara IT romanesc

Pana in 2010 va exista un control al capitalului strain in proportie de peste 80% asupra companiilor de soft si servicii informatice din Romania, spun analistii de piata.

- Programatori buni, costuri mai mici Pana in 2010 va exista un control al capitalului strain in proportie de peste 80% asupra companiilor de soft si servicii informatice din Romania, spun analistii de piata.

Pe masura ce ne apropiem tot mai mult de momentul integrarii, companiile care se ocupa cu studii de piata isi intetesc previziunile pentru anii postaderare. Pentru zona IT vedem cum mai "rasare" cate o achizitie, firme locale (cu o anumita "situatie" de business) fiind preluate de catre companii care isi doresc o prezenta in Est, un centru care sa coordoneze o regiune intreaga sau pur si simplu dezvoltare in IT. Printre ultimele miscari de acest gen, preluarea IP Devel, o firma condusa de Bogdan Putinica si Daniel Bogdan (solutii IT specializate in sisteme integrate, testare si validare), de catre Adecco, lider global in servicii de plasare de personal.

"A fost momentul optim pentru a cumpara o companie acum, in 2006. In 2007, dupa integrare, ar fi fost mai greu, mai putine oportunitati", ne-a declarat Jean Manuel Bullukian, President IT Adecco. Potrivit reprezentantilor celor doua companii, investitiile necesare pentru dezvoltarea centrului vor fi cuprinse intre 5 si 10 milioane de euro pana in 2010.

DE CE ROMANIA? Fireste, Romania nu este singura tara din Est in care au loc tranzactii de acest gen, investitiile care se fac in IT&C-ul de aici fiind sustinute de anumite particularitati ale pietei. Potrivit unui raport Pierre Audouin Consultants, pe langa un personal calificat, in Romania sunt salarii medii cu 20%-25% mai mici decat in Cehia, Ungaria sau Polonia si cu 40%-45% mai mici decat in Germania sau Marea Britanie. Pana in 2010, spun analistii PAC, vor fi 5-10 companii cu mai mult de 500 de specialisti IT, toate cu capital strain si vom asista la o disparitie a circa 500 de companii independente mici (sub 10 salariati). Va fi un control al capitalului strain in proportie de peste 80% asupra companiilor de soft si servicii informatice, iar salariul mediu de angajare al unui absolvent in Bucuresti, 500 euro pe luna.

×
Subiecte în articol: IT