x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Sony Xperia Sola – Pluteşte deasupra

Sony Xperia Sola – Pluteşte deasupra

de Alexandru Radescu    |    08 Sep 2012   •   21:00
Sony Xperia Sola – Pluteşte deasupra

Desprinsa de Ericsson, prin achizitia partii suedeze, Sony Mobile incearca sa recupereze procentele pierdute pe piata smartphone, intr-o dificila competitie in care Apple sI Samsung domina lejer iar tavalugul Huawei&ZTE calca in picioare orice aspect legat de preturi.

Cu Xperia Sola, cei de la Sony vizeaza zona medie, dar cu accent pe design, lifestyle. Fara sa intre in galeata cu colorate, ci mergand pe o sobrietate specifica traditiei producatorului japonez de electronice. Smartphone-ul nu face parte din "liga' greilor, cu Tegra 3, ci abordeaza o echipare hardware bazata pe NovaThor U8500 (chipset), cu procesor Dual-core 1 GHz (Cortex-A9), memorie RAM 512 MB. Spre mirarea multora, nu a fost introdusa versiunea ICS de Android, optandu-se pentru mai vechiul Gingerbread . Exista insa promisiunea de up-grade, dar modelul pe care l-am testat are doar v2.3.

Atu-urile Sola sunt insa legate de alte dotari. In primul rand interfata (UI) "floating touch'. Despre ce vorba: e suficient sa apropii degetul de ecranul tactil capacitiv (3.7 inci, rezolutie 480 x 854) sI interactiunea se produce. Este totusi un inceput de drum, o tehnologie careia I se pregateste (probabil) un viitor in laboratoarele inginerilor. Este nevoie de aplicatii dedicate, momentan fiind doar cateva functii care pot fi astfel activate. De asemenea, este echipat NFC (near field communication) pentru a putea face micro-plati din smartphone, de la mica distanta (acolo unde exista echipamente compatibile).

Cum avem de-a face cu SO Android, intregul ecosistem de aplicatii Google este disponibil in mobil. Printre alte softulete preinstalate: QR code, player-e audio, GPS, social media etc.

Camera foto are o rezolutie de 5MP iar filmarea video este la 720p/30fps. Din pacate, terminalul nu are si camera secundara/frontala.

Stocarea interna este de 8GB, la care se adauga sI cardul microSD iar durata de viata a bateriei (Li-Ion) este limitata la 1320 mAh. La design, Sony a pastrat formele colturoase pentru Xperia, ceea ce in contextul deciziilor pro-Apple in disputa cu Samsung, nu poate fi decat o alegere inteleapta.

Sony Xperia Sola poate fi achizitionat, la liber, la un pret de 1200 lei.

×