x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Spamerul a fost bagat la zdup

Spamerul a fost bagat la zdup

31 Mai 2004   •   00:00

Numele lui este Howard Carmack, cosmarul posesorilor de adrese de e-mail. A trimis nu mai putin de 850 de milioane de mesaje spam. Zilele trecute a fost condamnat la 7 ani de puscarie si plata unei "mici penalizari" de 16,4 milioane de dolari. Nu-i plangeti de mila, mai are destui bani in cont!

FLORINA ZAINESCU

Pana acum, spamerii erau niste baieti misteriosi care castigau milioane de dolari trimitand zeci de milioane de mesaje comerciale nesolicitate. Extrem de putini au fost prinsi, dar nici unul nu a fost condamnat. Ei bine, americanii l-au "scos din gaura de sarpe" pe primul "baron" al spamului: Howard Carmack.

AVERTISMENT. "De acum inainte, spammer-ii se vor gandi de doua ori inainte sa ne bombardeze mail-urile cu astfel de mesaje. Probabil realizeaza ca ceea ce i s-a intamplat cu Carmack li s-ar putea intampla si lor", a declarat reprezentantul Earthlink, unul din principalii furrnizori de servicii Internet americani.

Cum a ajuns Carmack la zdup? Earthlink sustine ca, incepand din 2002, acesta si-a facut nu mai putin de 343 conturi de e-mail ilegale folosind identitati false. Evident, nu a facut asta pentru ca avea nevoie de mai mult spatiu de stocare a mesajelor primite de la prieteni, ci pentru a trimite mail-uri nedorite in lumea larga: nu mai putin de 850 de milioane.

LA ZDUP! Investigatorii au descoperit ca de la adresele create de Carmack au fost lansate pe Internet reclame la afrodisiace, la site-uri deocheate, la scheme de imbogatire rapida etc., etc., etc. Plastografie, furt de identitate si falsificarea unor documente de afaceri au fost capetele de acuzare pentru care "piratul" a primit 7 ani de inchisoare. In cel mai fericit caz, spamerul ar putea iesi de la zdup dupa trei ani si jumatate, pentru buna purtare. Imediat dupa ce judecatorul a pronuntat sentinta, Carmack a declarat ca pedeapsa este exagerata, "ca doar nu au existat victime".

Suparator

Potrivit companiilor producatoare de aplicatii software antispam, acest tip de mesaje a ajuns sa ocupe mai mult de jumatate din totalul fluxului mondial de mesaje electronice. Unii merg chiar mai departe, estimand numarul mesajelor solicitate la 70%-80% din total. Unii zic ca spamul a devenit atat de suparator, incat descurajeaza internautii sa se implice in operatiunile de comert electronic.

Pierderi

Agentia Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) estimeaza ca daunele anuale generate de spam la nivel global depasesc 20 de miliarde de dolari americani. Suma a fost calculata estimand timpul irosit de angajati cu e-mailurile inutile, incetinirea traficului de Internet si, implicit, diminuarea productivitatii muncii. Desi exista aplicatii software antispam, doar 17% din utilizatori le considera eficiente.
×
Subiecte în articol: IT