x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Spionul care te vede prin perete

Spionul care te vede prin perete

24 Noi 2004   •   00:00

Israelienii au reusit sa construiasca un dispozitiv capabil sa filmeze si sa faca poze persoanelor ascunse in spatele unui zid gros de beton.

Camero este o companie israeliana care a reusit sa produca un dispozitiv capabil sa afiseze imagini tridimensionale ale unor obiecte aflate de cealalta parte a unui perete gros de beton. Primii utilizatori ai noii tehnologii vor fi fortele speciale, politia si pompierii.

CRISTIAN IONITA

Click pentru a mari
Cea mai mare parte a informatiilor despre tehnologia care permite utilizatorilor sa vada prin peretii unei cladiri sunt secrete.
Deocamdata, se stie ca revolutionarul aparat poate capta imagini ale unor obiecte aflate la o distanta de pana la 20 de metri. "Daca este pus intr-o masina, va «vedea» ce se intampla intr-o cladire, la o viteza de deplasare de 30 de mile (48 de kilometri) pe ora", ne-a declarat Warren Holtsberg, vicepresedintele Motorola Ventures (una din companiile care a decis sa investeasca in Camero).

MATERIALE. Tehnologia Camero le va permite utilizatorilor sa vada prin pereti de beton armat, caramida, plastic, lemn sau chiar metal. Sistemul foloseste semnalele Ultra Wide-Band (UWB - banda ultralarga) ce trec fara probleme prin majoritatea tipurilor de ziduri. Semnalele reflectate de diversele obiecte aflate in spatele zidurilor sunt captate de un receptor, apoi sunt filtrate si procesate in timp real. Acuratetea este atat de mare, incat pe monitorul aparatului va aparea imaginea tridimensionala a obiectelor sau persoanelor aflate de cealalta parte a zidului.

Sistemul este mobil, iar intrebuintarile sunt multiple. Poate fi purtat de fortele de interventie in timpul unei operatiuni de eliberare a unor ostatici. De asemenea, pompierii il pot utiliza pentru localizarea persoanelor blocate intr-o cladire in timpul unui incendiu sau pentru eliberarea de sub daramaturi a ranitilor in cazul unui cutremur.

CLARITATE. Atunci cand este in miscare, pe display-ul aparatului vor aparea imagini sacadate ale zonei scanate, dar suficient de clare pentru ca operatorul sa-si dea seama ce se intampla in spatele zidului. Pentru obtinerea unor imagini "in profunzime" sau la o rezolutie mai mare, sistemul poate fi folosit ca un aparat de fotografiat. Poate fi pus pe un trepied si tinut cateva secunde nemiscat pentru a face o fotografie a zonei de interes.

INVESTITII
Varianta comerciala a aparatului nu a fost scoasa inca pe piata, dispozitivul fiind in faza de prototip. In urma testelor, s-a dovedit ca frecventa utilizata de acesta nu este periculoasa nici pentru utilizatori, nici pentru persoanele aflate de cealalta parte a peretelui. Evident, noua tehnologie a atras atentia investitorilor. Anul acesta, Jerusalem Global Ventures, Motorola Ventures si Walden Israel Venture Capital au investit cinci milioane de dolari SUA in Camero.

×
Subiecte în articol: IT