x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Start-up-uri IT româneşti vânate de investitori

Start-up-uri IT româneşti vânate de investitori

de Dan Radu    |    14 Sep 2017   •   15:42
Start-up-uri IT româneşti vânate de investitori

Expertiza specialiştilor români în IT este recunoscută la nivel internaţional. Plecarea experţilor din ţara noastră în străinătate a devenit o obişnuinţă, însă există şi cazuri în care IT-iştii români nu pleacă în altă parte pentru bani, ci fac banii să vină la ei din alte ţări, sub formă de investiţii. Automatizarea muncii, sisteme anti-furt sau sisteme medicale create de români cu fler în afaceri şi cunoştinţe în tehnologie au atras investiţii de milioane de euro.

Compania UiPath, specializată în automatizarea proceselor repetitive din mariile corporaţii, obţinea, în luna aprilie a acestui an, o finanţare record pentru un start-up românesc: 30 de milioane de euro. Firma înfiinţată de românii Daniel Dines şi Marius Tîrcă a primit banii de Accel Partners, o companie de investiţii în domeniul IT care a finanţat de-a lungul timpului nume mari precum Facebook, Dropbox sau Slack. Cu o experienţă în domeniul IT de peste un deceniu, cei doi români au pus bazele unui soft care poate înlocui oamenii atunci când vine vorba de procese repetitive în marile companii, care nu necesită creativitatea umană, dar consumă timp (copierea de fişiere, inventarierea unor chitanţe etc). La un preţ care începe de la 50.000 de euro pentru un astfel de soft, clienţii companiei româneşti de IT sunt nume mari ale afacerilor internaţionale, pentru care automatizarea înseamnă reduceri substanţiale ale bugetelor. Printre clienţi se numără JPMorgan sau BBC. Cu cele 30 de milioane de euro injectate în dezvoltarea companiei, UiPath, un start-up specializat iniţial în outsourcing, deschide acum filiale în Australia, Hong Kong, Franţa şi Germania şi estimează venituri de 25 de milioane de euro până la finalul anului.

Exoschelete made in Oradea

AxoSuits este numele altui start-up de tehnologie medicală  din Oradea, care crează costume medicale care ajută victimele accidentelor să meargă din nou. AxoSuits sunt costume în care pacienţii cu probleme locomotorii sunt introduşi. Acestea pot fi ajustate la înălţimea pacienţilor şi simulează mersul, împiedicând persoana dinăuntru să cadă sau să-şi piardă echilibrul. Un astfel de costum este folosit deja la Spitalul de Recuperare de la Băile Felix, pe o bandă special amenajată. Proiectul este unul românesc, care a îmbinat cunoştinţele de robotică ale lui Dorin Hirțe, un specialist între ale roboticii, cu know-how-ul lui Andras Kapy, un specialist în IT care este implicat în afaceri din domeniu de peste 10 ani. Pornit cu câteva zeci de mii de euro (bani destinaţi iniţial pentru un avans pentru casă) proiectul AxoSuits a atras atenţia Angel Investors. Unul dintre primii investitori a fost afaceristul Adrian Gheară, care a băgat primii bani înainte de a exista un prototip. Pornit în 2014, start-up-ul a strâs până acum peste 300.000 de euro, precum şi mai multe premii în bani la saloanele de inventică. În prezent, aparatul, care este mult mai ieftin ca cele ale competitorilor (în jur de 25.000 de euro), are mai bine de 50 de precomenzi de la clinici şi spitale din ţări precum Belgia, Olanda, Luxemburg sau Norvegia.

Portofelul anti-furt

Spre deosebire de dezvoltatorii altor start-up-uri din domeniu, Viorel Crețu nu are cunoştinţe de IT, însă a avut o idee bună de afaceri. Totul a pornit după ce soţiei sale i s-a furat portofelul în Spania, ceea ce a însemnat un coşmar birocratic pentru recuperarea actelor. Atunci, lui Viorel Creţu i-a venit ideea unui portofel care poate fi localizat prin GPS. Masterand al unei şcoli de afaceri din Spania, Creţu a iniţiat o campanie pe Kickstarter pentru a atrage investitori. Aşa a apărut Wallor, portofelul care poate fi localizat prin intermediul unui cip din interior. Ideea a prins, iar celor 22.000 de dolari adunaţi prin Kickstarter li s-au adăugat 260.000 de la investitori. În prezent, portofelul inteligent de 99 de dolari este comandat în ţări precum Spania, SUA, China sau Arabia Saudită.

Exoscheletul AxoSuit este proiectat de la zero de ingineri români, iar piesele sunt comandate unor subcontractori in România. Până în prezent, compania a investit în producţie în jur de 200.000 de euro, însă este pe cale să înceapă exporturile către clinicile medicale din străinătat

 Furt de pe card

Portofelul Wallor nu doar localizează locul în care acesta se află, dar este realizat din materiale care împiedică furtul de pe cardurile contactless. Utilizând dispozitive electromagnetice, hoţii din epoca digitală pot extrage bani de pe cardurile contacless fără să trebuiască să aibă de a face fizic, cu victima lor. Numai în SUA, 4,2 milioane de dolari au fost furaţi în 2016, în acest fel. Portofelul Wallor este croit, însă, din materiale care împiedică accesul prin unde electromagnetice spre card.

 Exoscheletul AxoSuits prezentat de inventatori

 

×
Subiecte în articol: it-isti