x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Superputeri pentru toţi

Superputeri pentru toţi

de Cristian Ionescu    |    15 Aug 2009   •   00:00
Superputeri pentru toţi
Sursa foto: /AFP/MEDIAFAX

Ne-am dorit de multe ori să avem în şifonier un costum special care să ne dea superputeri şi să schimbăm lumea peste noapte. Până acum câteva zile, vedeam astfel de costume numai în filmele SF de genul IronMan. Însă japonezii de la Cyberdyne au dat lovitura în robotică, prin prezentarea recentă a modelului de linie HAL (Hybrid Assistive Limb).



Potrivit site-ului oficial al companiei, cyberdyne.jp, "Robot Suit HAL" este un robot de tip cyborg, care poate extinde şi îmbunătăţi capacitatea fizică de până la 10 ori! Acesta citeşte semnalele nervoase trimise de creier şi le trimite la muşchi, prin intermediul unui motoneuron, care la rândul lui trimite impulsurile la sistemul musculo-scheletic al organismului. În astfel de momente, pot fi detectate biosemnale la suprafaţa pielii, pe care HAL le captează, prin intermediul unui senzor, ataşat de pielea purtătorului. Pe baza semnalelor obţinute, unitatea de putere se activează, pentru a gestiona, controla şi mişca unitar tot corpul, generând activitatea musculară necesară purtătorului. Însă robotul poate funcţiona şi de unul singur, pe baza interpretării semnalelor nervoase, oferind persoanelor cu paralizie totală sau parţială mişcarea mult dorită. Potrivit oficialilor, "HAL" este primul robot de tip cyborg din lume, controlat de un sistem hibrid (om/maşină). Costumul robotic este de aşteptat să fie aplicat în diverse domenii, cum ar fi reabilitarea cu suport fizic, formare şi sprijin în domeniul medical, pentru persoanele cu handicap, în condiţii grele de muncă la fabricile de profil, la intervenţii şi salvare de la dezastre, precum şi în divertisment.

HAL este un exoschelet robotic de 1.600 mm înălţime şi se poate "îmbrăca" de oricine. Greutatea totală se situează în jurul a 23 de kg, în variantă completă sau 15 kg pentru cine e interesat doar de jumătate (membre inferioare sau superioare). Puterea este asigurată de o baterie reincărcabilă AC100V, cu o funcţionare de 2 ore şi 40 de minute, fără întrerupere. Activităţile zilnice care se pot efectua cu ajutorul lui HAL reprezintă toate mişcările normale ale organismului, de genul: mers pe jos, ridicatul de pe scaun, urcarea şi coborârea scărilor, ridicatul obiectelor grele etc. Costumul este controlat de un sistem HCS (Hybrid Control System) şi poate fi folosit atât pentru activităţi interioare, cât şi pentru cele exterioare. Este disponibil pentru public în mai multe variante, în funcţie de nevoile persoanelor cu handicap, la diferite preţuri. De exemplu, partea inferioară a costumului poate fi închiriată cu 2.200 de dolari pe lună, sau doar  suportul pentru un singur picior, pentru 1.500 de dolari lunar. HAL va fi disponibil şi la vânzare, în varianta completă, pentru 4.000 de dolari. Primele 400 de unităţi urmează să intre în producţie foarte curând, robotul fiind momentan disponibil doar în Japonia.

×
Subiecte în articol: IT