x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tehnologia din "Star Trek" a devenit, în mare parte, realitate, susţine actorul William Shatner

Tehnologia din "Star Trek" a devenit, în mare parte, realitate, susţine actorul William Shatner

25 Apr 2016   •   22:15
Tehnologia din "Star Trek" a devenit, în mare parte, realitate, susţine actorul William Shatner

William Shatner, actorul în vârstă de 85 de ani care a interpretat rolul căpitanului James T. Kirk în "Star Trek", a declarat sâmbătă, cu ocazia participării la cea de-a patra ediţie a festivalului anual "Future Is Here", de la Washington, că tehnologia prezentată în această seri de mare succes nu mai este de de domeniul SF, ci a devenit în mare parte realitate, scrie Live Science.

Serialul - al cărui prim episod a fost difuzat în 1966 - a uimit publicul şi a creat generaţii după generaţii de fani care urmăreau cu sufletul al gură aventurile navei spaţiale USS Enterpreise. Acum, la aproape 50 de ani după difuzarea primului episod al seriei, unele dintre tehnologiile din "Star Trek" au devenit deja realitate - de la uşi automate, cu celulă fotoelectrică, până la telefoane mobile. ''Chiar dacă încă nu am reuşit să călătorim cu viteze mai mari decât viteza luminii şi nici să ne teleportăm dintr-un loc în altul'', "unele dintre cele mai provocatoare concepte tehnologice prezentate în serial nu sunt chiar aşa de departe de a deveni realitate", a comentat artistul.


Mai multe tehnologii considerate banale în prezent au fost prefigurate în seria "Star Trek". Spre exemplu, "comunicatorul" pe care căpitanul Kirk îl folosea pentru a lua legătura cu ceilalţi membri ai echipajului este, de fapt, o versiune cu mai puţine funcţii a telefoanelor inteligente din prezent. Ofiţerul de comunicaţii de pe USS Enterprise, Nyota Uhura, folosea un dispozitiv de comunicare amplasat în ureche, asemănător dispozitivelor Bluetooth de azi. De asemenea, uşile care se deschideau şi se închideau automat, de la bordul navei Enterprise, şi care au părut revoluţionare în anii '60, sunt acum prezente în mai toate magazinele şi complexele comerciale.

În schimb, călătoria cu viteze mai mari decât cea a luminii, teleportarea şi călătoria în timp, continuă să fie la fel de "SF" pe cât erau şi acum 50 de ani.



Din punct de vedere conceptual, teleportarea oamenilor este considerată o imposibilitate. Experimentele de teleportare cuantică a unor fotoni au fost însă încununate de succes şi, deşi nu putem, cel puţin deocamdată să teleportăm particule de materie (care au o masă), reuşitele legate de teleportarea fotonilor au reprezentat un important pas înainte pentru un nou domeniu tehnologic, cel al calculatoarelor cuantice. În 2015 fizicienii au stabilit un nou record de distanţă pentru teleportarea cuantică, trimiţând fotoni la o distanţă de 102 kilometri, de patru ori mai departe decât recordul precedent.

"Deşi multe dintre conceptele din science fiction par absurde pentru creierele noastre newtoniene, de fapt totul este posibil datorită acestui nou limbaj al fizicii cuantice", a susţinut Shatner. "Ce va urma? Vom putea, oare, să transportăm toate moleculele din care este alcătuit corpul uman? Aparent, este imposibil. Putem teleporta o replică a unei persoane? Este posibil, dar am avea nevoie de nişte computere cu o capacitate de calcul incredibil de mare", a mai susţinut actorul.

Călătoria în timp este un mister de aceeaşi factură, iar Shatner a reamintit că majoritatea fanilor SF sunt, probabil, familiari cu scenariile care trimit personajele în călătorii în viitor prin ''găuri de vierme'', nişte structuri "în care timpul şi spaţiul sunt curbate", generând o "scurtătură" între două locaţii foarte îndepărtate în spaţiu şi timp. Însă, ''găurile de vierme'' sunt, deocamdată, doar concepte teoretice a căror existenţă este demonstrată de Teoria Relativităţii Generale a lui Einstein, dar care nu au fost niciodată observate empiric.

În ceea ce priveşte vitezele mai mari decât viteza luminii - care apar atât în seria "Star Trek", cât şi în cealaltă odisee spaţială extraordinar de iubită de fanii genului, "Star Wars" -, s-ar putea să nu le putem atinge niciodată dacă Einstein are dreptate în Teoria Relativităţii Speciale, în care explică faptul că nimic din Univers nu poate călători cu viteză mai mare decât cea a luminii, calculată la aproximativ 300.000 de km/s în vid.

Cu toate acestea, William Shatner susţine în continuare că este foarte interesant să reflectăm din când în când asupra acestor concepte care ar putea deveni într-o zi realitate. De altfel, conform actorului, dincolo de valoarea lor de divertisment, aceasta este principala funcţie a literaturii şi filmelor SF: de a stimula imaginaţia oamenilor. Iar imaginaţia se află la baza oricărei inovaţii din istoria omenirii, de la roată şi până la computerele cuantice, de la arc şi până la călătoriile în spaţiu.AGERPRES

×