x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tehnologie - Calculatorul vindeca rani

Tehnologie - Calculatorul vindeca rani

de Alina Munteanu    |    27 Dec 2006   •   00:00
Tehnologie - Calculatorul vindeca rani

Computerului i se gasesc noi utilizari, se "reinventeaza". Unele jocuri pe calculator ajuta la recuperare fizica sau psihica, iar altele au fost dezvoltate pentru cei care vor sa slabeasca.

"Corpore sano" prin jocuri video. Computerului i se gasesc noi utilizari, se "reinventeaza". Unele jocuri pe calculator ajuta la recuperare fizica sau psihica, iar altele au fost dezvoltate pentru cei care vor sa slabeasca.

Multe jocuri pe calculator sunt acuzate ca influenteaza negativ comportamentul adolescentilor si al tinerilor, in timp ce altele dau rezultate promitatoare in medicina recuperatorie.

Medicii care folosesc aceasta metoda pentru recuperare fizica sau psihica spun ca lucreaza cu pacienti de orice varsta. In Tel Aviv exista un spital care are centru de reabilitare asistat de calculator.

Sistemul il transpune pe pacient in mediul virtual folosind un senzor de dimensiuni reduse, plasat pe suprafata corpului, 12 camere video de mare viteza cu infrarosu si o platforma pentru miscare. Aceasta reactioneaza la greutatea pacientului care vizualizeaza totul pe un tridimensional. Intreaga masinarie simuleaza activitati zilnice precum plimbari in mediul urban, drumetii pe munte, vaslitul intr-o salupa sau condusul unei masini. Medicii sunt de parere ca, prin aceste jocuri, pacientii participa mult mai mai activ la recuperare. Simularile pe care le fac ii ajuta sa isi intareasca muschii sau sa-si imbunatateasca stabilitatea si echilibrul.

Un alt scenariu il plaseaza pe pacient pe un drum sinuos, iar platforma se clatina la fiecare curba si simuleaza vibratiile terenului. Un joc care are la baza luarea unei decizii este testat de medicii de la clinica din Tel Aviv. Subiectul se afla intre rafturile unui magazin si trebuie sa aleaga obiecte pe care sa le transporte apoi la un casier virtual. Acest gen de scenariu este potrivit pentru persoanele care au suferit rani cerebrale.

Jucati pentru o silueta de invidiat. Daca ati mancat prea mult de sarbatori si ati observat cateva kilograme nedorite, un joc video s-ar putea sa va ajute. Medicii din Virginia recomanda in scoli jocul "Dance Dance Revolution" pentru a-i provoca pe copiii supraponderali sa faca miscare.
×
Subiecte în articol: IT