x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TEHNOLOGIE/În plasa reţelelor fără fire

TEHNOLOGIE/În plasa reţelelor fără fire

de Mihai Manole    |    20 Noi 2008   •   00:00
TEHNOLOGIE/În plasa reţelelor fără fire

Experţii în tehnologiile “fără fir”  sunt de părere că, până în 2017, reţelele personale vor ajunge în situaţia în care trebuie să facă faţă interconectării a mii de dispozitive, fie că e vorba de computere, telefoane, playere muzicale sau alţi senzori care ne vor controla toţi parametrii confortului nostru zilnic.

Această predicţie, a Forumului Mondial de Cercetare în domeniul Wireless-ului, face referire la existenţa probabilă a 7.000 de miliarde de dispozitive electronice la o populaţie de 7 miliarde de persoane peste 9 ani. Potrivit serviciului ICT Results, această perspectivă impune conceperea unei “Reţele pentru Orice”, o provocare în faţa căreia cercetătorii europeni au înregistrat deja progrese importante. În cadrul proiectului european de cercetare “Magnet Beyond” au fost încheiate lucrările la o reţea ce va deveni cunoscută cel mai probabil sub numele de Smart Personal Network (Reţeaua Personală Inteligentă). Reţelele Personale sunt văzute ca elemente-cheie ale unei lumi în care convergenţa electronicelor va fi o caracteristică importantă a vieţii de zi cu zi. Viziunea care stă la baza proiectului Magnet Beyond include ideea de dispozitive capabile să se organizeze singure, într-o arhitectură flexibilă, în tendinţa eliminării necesităţii unui administrator al reţelei.

Au fost deja dezvoltate şi prototipuri hardware care să demonstreze că o astfel de platformă poate funcţiona eficient, această fază a proiectului, gestionată de un consorţiu format din 35 de companii, beneficiind de fonduri de peste 16 milioane de euro.

SECURITATEA
Unul dintre aspectele importante în contextul în care conectivitatea wireless va deveni un standard comun al vieţii cotidiene va fi reprezentat de securitatea informaţiilor vehiculate prin această metodă. În prezent, cea mai utilizată metodă de criptare a informaţiilor în reţelele wireless este WPA2 (Wi-Fi Protected Access), stabilit ca standard încă din 2006. WPA2 este varianta îmbunătăţită a WPA, protocol conceput ca răspuns la descoperirea vulnerabilităţilor predecesorului său, WEP. Pare a fi deci doar o chestiune de timp până când se va găsi un “călcâi al lui Ahile” si pentru WAP2.  Săptămâna trecută, doi cercetători germani au anunţatcă au descoperit  o nouă metodă de a “sparge” codul WPA. Rezultatele au fost publicate într-o lucrare intitulată “Atacuri Practice împotriva WEP şi WAP” şi vor fi prezentate în cadrul conferinţei PacSec din Japonia, pe tema securităţii informatice. Chiar dacă WAP2 a devenit standard pentru comunicaţiile wireless de mai bine de doi ani, specialiştii apreciază că există în continuare destule reţele wireless ce se bazează pe prima variantă a protocolului Wi-Fi Protected Access.

×
Subiecte în articol: IT