x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TEHNOLOGIE/Ispita "spionajului" mobil

TEHNOLOGIE/Ispita "spionajului" mobil

de Cristian Ionescu    |    14 Feb 2009   •   00:00

Recent, Google a lansat aplicaţia "Latitude", ce oferă posibilitatea de localizare a unei persoane utilizând telefonul mobil. Nu este nici primul, nici singurul serviciu de acest gen de pe piaţă. Vestea bună este aceea că nici una din aceste aplicaţii nu este încă disponibilă şi în România.




Loghează-te pe telefon! Vrem să ştim prin ce cartier umbli

Ne obişnuisem să-i înjurăm pe operatorii de telefonie atunci când descopeream că ne aflăm într-o zonă neacoperită de reţea. Fireşte, sunt momente în care mobilul te poate salva dintr-o situaţie de criză. Dar parcă nu ai vrea să ştie şeful sau chiar cunoscuţii fiecare traseu al tău prin oraş. Şi tocmai asta face un serviciu precum "Latitude" de la Google. Totuşi, pentru protejarea intimităţii şi pentru ca aplicaţia să funcţioneze, compania îi sfătuieşte pe utilizatori să se asigure că cel "urmărit" este abonat la serviciul în cauză şi să aibă cont Google. Fără logarea în aplicaţie, Latitude nu poate oferi informaţii despre locul în care se află utilizatorii. Compania pretinde că asigură securitatea clienţilor care folosesc acest serviciu, aceştia putând determina cu precizie cine şi unde se află, precum şi locurile în care vor putea fi localizaţi. Latitude face parte din seria Google Maps pentru telefoane mobile, dar poate fi folosit şi pe computer, de pe pagina iGoogle. Serviciul este momentan disponibil doar în 27 de ţări, printre care se află 14 state membre ale Uniunii Europene, şi urmează să fie extins în mai multe regiuni. Serviciul este disponibil pe dispozitivele ce au sistemele de operare Google Android, Symbian S60, Blackberry şi cele care rulează Microsoft Windows Mobile. Trebuie menţionat că, deocamdată, Google Latitude nu funcţionează în România. Reprezentanţii Google spun că momentan nu există o versiune pentru telefoanele Apple iPhone.

CUM TE CAUTĂ ŞEFUL
Helio, o firmă de distribuţie a serviciului Buddy Beacon, asemănător Latitude, susţine că managerii de companii folosesc produsul pentru a-şi localiza angajaţii. Clienţii pot opri oricând serviciul de localizare, devenind invizibili pentru oamenii din lista lor. Cu toate acestea, cipul GPS inserat în telefoanele mobile face invizibilitatea o caracteristică relativă. Şi companiile telefonice au declarat că sunt conştiente de problemele ridicate de astfel de servicii. Potrivit lui Mark Collins, vicepreşedinte al Departamentului Consumatori la AT&T, "dacă un serviciu de localizare a prietenilor este perceput ca intruziv înseamnă o bilă neagră pentru noi".

Sam Altman, cofondatorul Loopt, un alt serviciu de localizare prin GPS, dezvăluie că are o strategie de protejare a clienţilor de "prietenii nedoriţi".

Potrivit acestuia, fiecare utilizator primeşte mesaje în mod regulat şi aleatoriu, în care persoana respectivă este întrebată dacă cineva din lista sa îi este  prieten, rudă sau coleg. Dacă nu este recunoscută, posibilitatea acelei persoane de a viziona locaţiile utilizatorilor chestionaţi este întreruptă. Loopt, dar şi alte companii ce oferă servicii de localizare au declarat că nu înregistrează datele şi locaţiile utilizatorilor.

LOCALIZARE, LOCALIZARE
Companii precum Verizon Wireless şi Vodafone Group deja oferă serviciul Loopt, ce funcţionează şi pe iPhone, telefonul oferit de Apple. Astfel, Google intră în concurenţă directă cu Loopt, Buddy Beacon şi Brightkite, servicii online care, de asemenea, arată poziţia GPS a utilizatorilor în cadrul unei reţele de prieteni. Potrivit ultimelor date, piaţa serviciilor de localizare prin GPS este una în dezvoltare, cu numai câteva sute de mii de utilizatori, majoritatea studenţi. Cum aproape 55% din telefoanele mobile vândute în Statele Unite au deja această tehnologie instalată, folosirea serviciilor de localizare devine doar o chestiune de alegere.

×
Subiecte în articol: IT google localizare