x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tehnologie - USB wireless vs. bluetooth

Tehnologie - USB wireless vs. bluetooth

07 Mar 2005   •   00:00

Saptamana trecuta s-a desfasurat la San Francisco o prima "etapa" (in acest an) din cadrul Intel Developer Forum.


ALEXANDRU RADESCU

ASTEPTARE. Viitorul va arata "taria" tehnologiei bluetooth
Printre subiectele evenimentului au fost si discutiile legate de dezvoltarea tehnologiei Ultra-Wideband Wireless (UWB). UWB este o tehnologie wireless destinata transferului de date pe distante mici, de pana la zece metri, cu viteze foarte mari, de pana la 480 MB/s, si consum de energie redus. UWB poate fi o buna solutie pentru transferul pe distante mici al continuturilor multimedia de calitate intre dispozitivele electronice si echipamentele periferice ale computerelor. Se estimeaza ca produsele cu USB wireless sa apara pe piata in preajma Sarbatorilor de iarna din 2005, cel tarziu la inceputul anului 2006. Si, dupa cum se arata intr-un material vnunet.com, o data cu prezentarea UWB in cadrul forumului de la San Francisco, dezvoltatorii sai se asteapta la "eliminarea" tehnologiei bluetooth de pe piata. "Multe companii din domeniu s-au aratat interesate de integrarea acestei tehnologii in produsele pe care le dezvolta. Pana la sfarsitul acestei luni vom definitiva protocolul USB wireless", a declarat Kevin Kahn, director in cadrul Intel.

COMPETITIE DURA. Unul dintre avantajele UWB ar fi acela ca nu interfereaza cu celelalte standarde wireless deja utilizate, cum ar fi Wi-Fi, WiMAX si comunicatiile celulare. Bluetooth a "infuriat" destui clienti din cauza unor probleme de incompatibilitate. Pe de alta parte, tehnologia USB este destul de cunoscuta si a fost considerata de unii specialisti drept cea mai de succes interfata din lume. La dezvoltarea si standardizarea USB wireless au colaborat mai multe companii, intre care HP, Intel, Microsoft, Samsung sau Philips. Mai multe detalii despre noua tehnologie puteti gasi la www.usb.org.

BLUETOOTH. Bluetooth este o tehnologie care permite transmiterea de date intre doua telefoane mobile, dispozitive electronice si echipamentele periferice ale computerelor care se afla la o distanta maxima de 20 de metri unul de celalalt.

Potrivit unui studiu IDC, 13% dintre celularele produse in 2004 in intreaga lume au fost dotate cu bluetooth. Din estimarile IDC, pana in 2008, 53% din telefoanele mobile vor avea tehnologie bluetooth.
×
Subiecte în articol: IT bluetooth wireless