x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TELECOM/Jongleriile politicianiste ne târăsc în infringement

TELECOM/Jongleriile politicianiste ne târăsc în infringement

de Alexandru Radescu    |    30 Ian 2009   •   00:00

Pentru repetatele ingerinţe politice în activitatea Autorităţii pentru Comunicaţii, oficialii de la Bruxelles ne-au întocmit "dosar". România a ajuns din nou pe drumul către Curtea Europeană de Justiţie.



CE Comisarul Reding nu a tolerat amestecul politic în activitatea arbitrului telecom şi nici nerespectarea deciziilor judecătoreşti
Foto: CE

Comisia Europeană a lansat ieri procedura de încălcare a tratatului împotriva României, pentru nerespectarea regulilor privind independenţa autorităţii de reglementare în domeniul comunicaţiilor. "Este îngrijorător să constatăm că guvernul unui stat membru anulează în 2008 efectele unei hotărâri judecătoreşti, mai ales că acest lucru nu se întâmplă pentru prima dată în România. Această decizie încalcă normele UE în domeniul telecomunicaţiilor şi contravine însuşi principiului statului de drept, care stă la baza Uniunii Europene", a declarat ieri comisarul european Viviane Reding.

CONTEXT
În septembrie 2008, Curtea de apel Bucureşti a suspendat decizia luată cu o lună înainte de premierul Tăriceanu de a-l înlocui pe preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Dan Georgescu. În urma hotărârii judecătoreşti, preşedintele autorităţii ar fi trebuit să fie reinstalat în funcţie. Cu toate acestea, hotărârea nu a fost aplicată, deoarece chiar în ziua în care a fost făcută publică Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a decis restructurarea şi redenumirea autorităţii (ANC), precum şi numirea unui nou preşedinte, Liviu Nistoran. Această schemă nu era o noutate pentru premierul Tăriceanu. ANRCTI a fost înfiinţată în decembrie 2006 prin reorganizarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii. La acea dată, fostul preşedinte al ANRC, Ion Smeeianu, obţinuse în Justiţie dreptul de a reveni la conducerea instituţiei. După alegerile din noiembrie 2004, premierul Tăriceanu l-a înlocuit pe Smeeianu cu Dan Georgescu la conducerea ANRC. Comisia Europeană a transmis două scrisori, datate 19 septembrie, respectiv 14 octombrie 2008, pentru a atrage atenţia Guvernului României asupra gravităţii situaţiei. Cu toate acestea, nu s-a primit un răspuns satisfăcător la aceste scrisori. "Pentru noi, problema nu este legată de o persoană anume, ci de faptul că trebuie să se identifice soluţii stabile pe termen lung, prin care să se garanteze independenţa persoanei care conduce autoritatea de reglementare, indiferent care ar fi aceasta", a adăugat ieri comisarul Reding.

MARINESCU, VIITORUL "ARBITRU"?
În opinia fostului preşedinte al arbitrului telecom, Dan Georgescu, decizia CE este una "de aşteptat", ţinând cont de cele întâmplate în 2008, iar evitarea infringement-ului s-ar putea face prin intrarea autorităţii sub controlul Parlamentului. De asemenea, Georgescu a mai declarat pentru Jurnalul Naţional că nu îşi doreşte revenirea în scaunul autorităţii care trebuie să revină la denumirea de ANRCTI. Georgescu ne-a mai spus că nu ştie de ce nu s-a sesizat Comisia şi atunci când Smeeianu a fost schimbat din funcţie şi când ANRC a fost transformat în ANRCTI.

În plus, Georgescu se aşteaptă ca la conducerea arbitrului telecom să fie numit Cătălin Marinescu, fostul preşedinte al Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. "Aranjamente politice. Din cauza lor suntem în situaţia de infringement", a reacţionat actualul şef al ANC, Liviu Nistoran, la auzul veştii că ar putea fi înlocuit cu Marinescu, membru PD-L. De altfel, şi Nistoran a fost membru al acestui partid până la excluderea din toamna lui 2007. "Nu am de gând să-mi dau demisia şi o să-mi fac în continuare treaba cât am mandat", ne-a declarat Nistoran. Ca şi Georgescu, Nistoran consideră trecerea sub controlul Parlamentului soluţia salvatoare, prin respingerea Ordonanţei 106/2008 (de înfiinţare a ANC prin restructurarea ANRCTI). Comisia Economică a Senatului a anulat la începutul săptămânii ordonanţele privind reorganizările autorităţii. Procedura trebuie să ajungă în Plen, precum şi la Camera Deputaţilor.

ÎNTĂLNIRI LA NIVEL ÎNALT
Zilele trecute au avut loc numeroasee discuţii telefonice între comisarul Reding şi ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu. S-a stabilit că, la 12 februarie, directorul general al Directoratului pentru Societatea Informaţională şi Media, Fabio Colasanti, va efectua o vizită în România, urmând ca la 17 februarie, la Praga, să aibă loc o întrevedere între ministrul Sandu şi comisarul Reding. România are două luni la dispoziţie pentru a formula un răspuns pentru Comisie.

×
Subiecte în articol: IT autoritatii