x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telecomunicatii - Piata gri a celularelor

Telecomunicatii - Piata gri a celularelor

de Alexandru Radescu    |    10 Mar 2006   •   00:00
Telecomunicatii - Piata gri a celularelor

Piata "gri" a telefoniei mobile din Romania reprezinta 50% din oferta existenta. Media europeana este undeva la 25%.

Vanzarile de telefoane mobile pe piata romaneasca cresc exploziv de la an la an. Controversele incep atunci cand incerci sa afli detalii despre piata: cate terminale se vand, care sunt cotele de piata ale producatorilor. Reprezentantii marilor producatori prezinta cifre, dar acestea difera de la o sursa la alta.

Imbucurator este faptul ca piata "gri" a scazut in mod simtitor ultimii ani, dar ne aflam departe de media europeana: 25%. Piata "gri" este reprezentata din importuri "paralele" de terminale subventionate de operatori de telefonie din vest, achizitionate prin incheierea de contracte false, decodate ilegal si introduse ilegal in tara. "Credem ca peste 50% din telefoanele mobile din Romania sunt venite prin importuri paralele", spune Gabriel Turcu, presedintele REACT (Asociatia Romana Anti-Contrafacere). "Chiar daca acestea sunt produse originale, practica importurilor neautorizate de titular este ilegala, fiind de natura sa aduca prejudicii companiei producatoare si partenerilor comerciali din Romania. Nu in ultimul rand se incalca legislatia privind protectia consumatorilor", declara presedintele REACT.

VANZARILE. In ceea ce priveste vanzarile, cele mai "optimiste" cifre vin de la presedintele LG Romania, Han Khyu, care avanseaza o cifra de 4 milioane de unitati vandute anul trecut, estimand o crestere a vanzarilor cu 30% pentru acest an. Din partea BenQ Mobile Romania, Dorian Radu vorbeste despre 3,5 milioane de unitati vandute in 2005, ceea ce ar insemna o suma de 280 de milioane de euro. Dar pentru Imfred de Jong (directorul pentru Romania si Ungaria al companiei Nokia) vanzarile au fost in 2005 de 3,3 milioane de unitati.

COTE. In legatura cu cotele de piata ale producatorilor, cei mai multi dintre acestea isi tin rezultatele sub cheie. Si pentru 2005, Nokia a ramas lider de piata in Romania, potrivit lui Imfred de Jong, managing director Ungaria & Romania. BenQ Mobile detine 17%, spune Dorian Radu, head of Representative Office, si spera sa creasca anul acesta la 20%. LG a avut la sfarsitul anului trecut 1% din piata si isi propune, pentru 2006, 6% din piata.

ACCESORII CONTRAFACUTE
Accesoriile de telefonie mobila sunt una din principalele tinte pentru piata contrafacerilor de doi-trei ani, spune Gabriel Turcu, presedintele REACT. In ultima jumatate de an s-au initiat actiuni importante impotriva principalilor importatori si comercianti de accesorii contrafacute, astfel incat deja sesizam un recul al ponderii de accesorii contrafacute, care oricum ramane situata peste media pe tara a produselor contrafacute in general. In paralel a crescut prezenta accesoriilor care nu poarta mentiuni privitoare la marca, desi sunt comercializate in mod evident pentru anumite modele de telefoane de marca. In scurt timp se vor initia actiuni si impotriva acestor accesorii care, desi nu poarta inscriptionate marcile la care se refera, ele reprezinta contrafacere de model original. Estimam ca in anul 2007, ponderea pietei "gri" si a contrafacerilor in acest domeniu sa scada sub 35%.

VERIFICARI
Pentru a evita produsele contrafacute sau cele din importuri paralele, consumatorii trebuie sa cumpere de la dealerii autorizati produsele care au manuale in limba romana si mentiunea importatorului autorizat, sa verifice garantia care trebuie eliberata de producator. Daca aparatul e deja cumparat, se poate verifica pe site-urile marilor producatori prin introducerea codurilor IMEI. Verificarea codului IMEI este solutia 100% sigura. In plus, "riscul ca aceste telefoane sa nu functioneze la parametri normali in retelele din Romania este mare", spu-ne Doru Oraselu, Marketing Manager HAT - Samsung.

RECICLAREA
Terminalele contrafacute integral au o pondere foarte mica in piata, prezenta lor fiind nesemnificativa. In schimb ne-am confruntat cu fenomenul reciclarii telefoanelor vechi originale prin inlocuirea componentelor vechi cu componente noi contrafacute ( carcasa, baterie, incarcator etc) si comercializarea acestor telefoane drept telefoane noi, a declarat pentru Jurnalul National presedintele Asociatiei Romane Anti-Contrafacere. In 2005, vama romana a confiscat peste un milion de produse contrafacute, iar la nivel UE s-au confiscat in jur de doua milioane de produse.

×
Subiecte în articol: IT romania piata contrafacute