x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telecomunicatii - UE vrea roaming mai ieftin

Telecomunicatii - UE vrea roaming mai ieftin

de Cristian Ionita    |    28 Mar 2006   •   00:00
Telecomunicatii - UE vrea roaming mai ieftin

Liderii Uniunii Europene au cerut la sfarsitul saptamanii trecute companiilor de telefonie mobila sa reduca sau sa elimine tarifele excesive pentru calatorii ce folosesc serviciile roaming.

Primul ministru irlandez Bertie Ahern a declarat ca taxele pentru roaming sunt extrem de mari, desi nu sunt necesare. El a dat ca exemplu doi operatori irlandezi pe care i-a convins sa nu mai taxeze clientii din Irlanda de Nord si Republica Irlanda. Locuitorii din zona de granita s-au plans ca trebuie sa plateasca suplimentar daca telefonul lor mobil se "leaga" la o retea de telefonie mobila aflata de cealalta parte a granitei.

REGLEMENTARE. Comisia Europeana a avertizat ca va inainta Parlamentului in luna iunie o reglemetare prin care operatorii de telefonie mobila sa fie obligati sa perceapa aceleasi tarife atat pentru utilizarea retelelor nationale, cat si pentru cele internationale. Initiativa apare dupa ce autoritatile antitrust europene au pornit in 2000 o investigatie asupra preturilor "excesive" pentru serviciile de roaming.

Reglementarea ar putea fi adoptata de Parlamentul European, cel mai probabil in a doua jumatate a anului viitor, potrivit publicatiei Irish Examiner.

Noile reglementari ar putea afecta in special operatorii din sudul Europei, precum Telefonica Spania, ce beneficiaza de un mare aflux de turisti care platesc pentru roaming. De asemenea, va creste presiunea asupra industriei telecom, ce se confrunta deja cu problema scaderii ratelor de profit, scrie Financial Times. Totusi, analistii prevad ca impactul reducerii tarifelor pentru roaming ar putea fi atenuat de cresterea utilizarii telefonului mobil in strainatate.

SUSTINERE. Cele 25 de state membre ale UE au sustinut initiativa Comisiei in cadrul unui summit organizat vinerea trecuta la Bruxelles: "Consiliul Europei este constient de importanta reducerii tarifelor pentru serviciile roaming", se arata intr-un comunicat de presa transmis de institutia europeana.

Operatorii de telefonie mobila au argumentat ca nu sunt necesare reglementari suplimentare in acest domeniu, deoarece competitia dintre companii va duce treptat la scaderea tarifelor pentru serviciile roaming.
×
Subiecte în articol: IT roaming