x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefoane - Butonatul dauneaza

Telefoane - Butonatul dauneaza

de Cristian Ionita    |    24 Oct 2005   •   00:00
Telefoane - Butonatul dauneaza

Folosirea excesiva a tastaturilor de mici dimensiuni provoaca afectiuni ale degetelor.

Pe masura ce devin mai inteligente, telefoanele mobile ii determina pe utilizatori sa petreaca tot mai mult timp butonandu-le. Cei care exagereaza au probleme cu degetele.

Nu e o noutate: cei care fac aceleasi miscari o perioada indelungata risca sa aiba probleme grave de sanatate. E cazul celor care lucreaza pe banda sau a persoanelor care petrec foarte mult timp in fata computerului. De curand s-a descoperit ca si cei care butoneaza foarte mult telefonul mobil ajung sa aiba probleme cu degetele. Mai exact, la degetul mare - cel mai intrebuintat in cazul dispozitivelor mobile.

MODELE. Cei care obisnuiesc sa folosesca "la greu" telefonul mobil pentru a trimite mesaje e-mail sau SMS-uri isi cumpara de obicei modele cu tastatura completa, precum BlackBery, Treo sau Sidekick. Cele mai populare sunt dispozitivele BlackBery, asa ca "boala degetelor mari" a primit numele de "Blackery Thumb". Sub aceasta denumire sunt descrise toate afectiunile generate de folosirea exagerata a tastaturilor dispozitivelor de dimensiuni mici, precum telefoanele mobile.

"Daca vrei sa dactilografiezi romanul Razboi si Pace pe tastatura unui telefon mobil, atunci vei avea o problema", spune Alan Hedge, directorul laboratorului pentru ergonomie al Universitatii americane Cornell, din Ithaca.

INSTRUCTIUNI. Consolele mobile pentru jocuri sunt insotite de obicei la vanzare de un avertisment. Utilizatorilor li se atrage atentia ca ar putea avea probleme cu degetele in caz ca vor petrece prea multa vreme jucandu-se. Instructiunile de folosire a consolei Nintendo DS recomanda utilizatorilor sa faca o pauza de 10-15 minute dupa fiecare ora de joc. In caz ca simt dureri ale mainilor, jucatorii sunt sfatuiti sa faca pauze de cateva ore.

La inceputul acestui an, o asociatie americana a medicilor a lansat un avertisment impotriva utilizarii excesive a gadgeturilor. Grupul le-a recomandat celor care scriu e-mail-uri pe telefonul mobil sa faca pauze frecvente si sa-si sprijine bratul in timp ce scriu.
×
Subiecte în articol: IT