x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefonie fixa - Numere cu zece cifre

Telefonie fixa - Numere cu zece cifre

de Alexandru Radescu    |    03 Feb 2007   •   00:00

Numerele destinate telefoniei fixe vor fi formate, din februarie 2008, din zece cifre si vor cuprinde prefixul national, indicativul de arie geografica si numarul local, pentru toate apelurile locale si nationale, potrivit unui proiect al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

"Obiectivul pe care il urmarim este sa uniformizam modul de formare a numerelor de telefon din domeniile alocate telefoniei fixe, astfel incat sa fie respectat principiul nediscriminarii in alocarea resurselor de numerotatie", a declarat presedintele ANRCTI, Dan Georgescu. Dupa cum ne-au informat reprezentantii ANRCTI, aceasta modificare presupune costuri pentru RomTelecom.

TRANZITIE. In prezent, abonatii furnizorilor alternativi pot fi apelati doar daca se formeaza numarul national de zece cifre, in timp ce in cazul unui apel local, abonatii RomTelecom sunt apelati in retea prin formarea numarului local de sase cifre in teritoriu, respectiv de sapte cifre in Bucuresti.

Tranzitia la noul mod de formare a numerelor de telefon se va efectua in doua etape. Astfel, in perioada 2 februarie-1 iunie 2008 vor putea fi apelate numerele atat in formatul actual, cat si in noul format, iar abonatii vor fi informati cu privire la modificarea modului de formare a numerelor. In perioada 2 iunie-1 septembrie 2008, la fiecare apel catre un numar in format local, abonatii vor fi informati, prin intermediul unui mesaj vocal, cu privire la noul format al numarului, dar apelul nu va mai fi rutat catre destinatie. Proiectul de decizie propune, de asemenea, diferentierea numerelor scurte, formate din trei sau din patru cifre, cu exceptia apelului de urgenta 112. Noul format al acestor numere presupune adaugarea inaintea numarului actual a cifrei 1, in cazul serviciilor de interes national, si a indicativului de arie geografica, pentru serviciile de interes local.

×
Subiecte în articol: IT cifre