In timp ce europenii inca tin la mare pret portofelul din piele "autentica", asiaticii s-au apucat sa inghesuie in celular si cartea de credit. Noul produs poate sa dea apeluri si sa trimita e-mail-uri chiar si atunci cand telefonul este inchis.
ALEXANDRU RADESCU
Putini isi imaginau faptul ca din ce in ce mai raspandita carte de credit are deja un dusman care si-a inceput expansiunea pe piata. E adevarat, deocamdata pe piata asiatica, dar tocmai cea mai dinamica si "policromatica", daca ne gandim la "ciudateniile" high-tech nascocite de inginerii locali. Ultimul racnet in telefonia mobila este modelul P506iC prin care poti sa platesti o parte dintre cheltuieli. Terminalul este realizat de Matsushita si este utilizabil prin reteaua operatorului NTT DoCoMo. Trebuie sa spunem si faptul ca acest celular are un "smart card" prin care se efectueaza platile, FeliCa, al celor de la Sony.
LA CUMPARATURI. In clipa in care te-ai hotarat sa iesi in oras si sa cheltuiesti banii direct din telefonul mobil, trebuie sa tii minte ca acesta nu poate stoca, deocamdata, mai mult de 450 de dolari. In acelasi timp, poti sa pui bani in contul cardului de la niste aparate speciale care sunt amplasate prin magazine si diverse institutii.
Daca tocmai ti-ai luat pranzul intr-un restaurant care este "la curent" cu inovatiile tehnice, poti sa achiti plata cu P506iC. Exista un dispozitiv special de care apropii celularul si in clipa in care ti s-au "scurs" banii de pe card, vei auzi un clinchet. Transferul s-a facut prin tehnologia de identificare a undelor radio. Nu este nevoie sa apasati pe vreun buton si nici nu trebuie sa deschideti telefonul mobil (modelul este cu clapeta).
MISTERIOSUL "EDY". Intrebati asupra posibilului "destin" global al noii tehnologii, oficialii de la DoCoMo, divizia "e-portofel" (e-wallet), au precizat ca este prea devreme acum abordarea acestui subiect. Dar in timp ce ziaristii se mirau in legatura cu denumirea prescurtata a cardului, adica "Edy, cel care te scapa de maruntis", bosii japonezi au lasat sa se inteleaga ca exista planuri mari in legatura cu aceasta inovatie. Dar care este legatura intre denumirea "Edy" si exportul lui P506iC? Dupa cum s-a precizat ulterior, "Edy" este prescurtarea de la Euro, Dollar si Yen!
Citește pe Antena3.ro
PRET
Una din ciudateniile japonezilor de al DoCoMo este legata de raspunsul la intrebarea cea mai importanta: pretul. Operatorii au replicat "open price".
Numai ca aceste preturi sunt valabile pentru o anumita regiune din tara, adica o zona in care operatorul japonez are o filiala. De altfel, DoCoMo, care poseda 8 filiale in Japonia, a declarat ca exista o "autonomie" in ceea ce priveste politica preturilor, existand posibilitatea ca acelasi produs sa aiba preturi diferite in fiecare alta reprezentanta.
Oricum, pretul la celular nu este o problema pentru japonezi, in conditiile in care la o populatie de 127 milioane de locuitori exista 81,5 milioane de abonamente la telefonia mobila.