x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefonul mobil a inghitit si portofelul

Telefonul mobil a inghitit si portofelul

24 Iul 2004   •   00:00

In timp ce europenii inca tin la mare pret portofelul din piele "autentica", asiaticii s-au apucat sa inghesuie in celular si cartea de credit. Noul produs poate sa dea apeluri si sa trimita e-mail-uri chiar si atunci cand telefonul este inchis.

ALEXANDRU RADESCU

Putini isi imaginau faptul ca din ce in ce mai raspandita carte de credit are deja un dusman care si-a inceput expansiunea pe piata. E adevarat, deocamdata pe piata asiatica, dar tocmai cea mai dinamica si "policromatica", daca ne gandim la "ciudateniile" high-tech nascocite de inginerii locali. Ultimul racnet in telefonia mobila este modelul P506iC prin care poti sa platesti o parte dintre cheltuieli. Terminalul este realizat de Matsushita si este utilizabil prin reteaua operatorului NTT DoCoMo. Trebuie sa spunem si faptul ca acest celular are un "smart card" prin care se efectueaza platile, FeliCa, al celor de la Sony.

LA CUMPARATURI. In clipa in care te-ai hotarat sa iesi in oras si sa cheltuiesti banii direct din telefonul mobil, trebuie sa tii minte ca acesta nu poate stoca, deocamdata, mai mult de 450 de dolari. In acelasi timp, poti sa pui bani in contul cardului de la niste aparate speciale care sunt amplasate prin magazine si diverse institutii.

Daca tocmai ti-ai luat pranzul intr-un restaurant care este "la curent" cu inovatiile tehnice, poti sa achiti plata cu P506iC. Exista un dispozitiv special de care apropii celularul si in clipa in care ti s-au "scurs" banii de pe card, vei auzi un clinchet. Transferul s-a facut prin tehnologia de identificare a undelor radio. Nu este nevoie sa apasati pe vreun buton si nici nu trebuie sa deschideti telefonul mobil (modelul este cu clapeta).

MISTERIOSUL "EDY". Intrebati asupra posibilului "destin" global al noii tehnologii, oficialii de la DoCoMo, divizia "e-portofel" (e-wallet), au precizat ca este prea devreme acum abordarea acestui subiect. Dar in timp ce ziaristii se mirau in legatura cu denumirea prescurtata a cardului, adica "Edy, cel care te scapa de maruntis", bosii japonezi au lasat sa se inteleaga ca exista planuri mari in legatura cu aceasta inovatie. Dar care este legatura intre denumirea "Edy" si exportul lui P506iC? Dupa cum s-a precizat ulterior, "Edy" este prescurtarea de la Euro, Dollar si Yen!

ALTE VARIANTE. Si alte companii din "zona" promit ca vor lansa intr-un viitor apropiat produse similare. Astfel, KDDI Corp. planuieste pentru 2005 un telefon cu aceleasi functii, iar "unitatea japoneza" a Vodafone este in faza de testare a acestei tehnologii. Oricum, tehnologia "smart chip" nu este noua in Asia, inovatia o aduce incorporarea in celular. De vreo trei ani exista pe piata japoneza carduri gen "Suica", iar in Hong-Kong este in uz cardul Octopus. Acesta se foloseste pentru accesul in trenuri, autobuze sau ca mijloc de plata electronica in magazine sau in parcari. De asemenea, in Singapore se mai gaseste un sistem asemanator.

PRET

Una din ciudateniile japonezilor de al DoCoMo este legata de raspunsul la intrebarea cea mai importanta: pretul. Operatorii au replicat "open price".

Nu este vorba de gratuitate, ci de un soi de "nu s-a fixat inca". Ceea ce s-a fixat este pretul la baterii (vreo 600.000 lei, dar asta intra in pachet), la un adaptor, optional, (in jur de 800.000 lei) si la un alt accesoriu, un fel de suport pentru birou, la un pret de 200.000 lei.

Numai ca aceste preturi sunt valabile pentru o anumita regiune din tara, adica o zona in care operatorul japonez are o filiala. De altfel, DoCoMo, care poseda 8 filiale in Japonia, a declarat ca exista o "autonomie" in ceea ce priveste politica preturilor, existand posibilitatea ca acelasi produs sa aiba preturi diferite in fiecare alta reprezentanta.

Oricum, pretul la celular nu este o problema pentru japonezi, in conditiile in care la o populatie de 127 milioane de locuitori exista 81,5 milioane de abonamente la telefonia mobila.

DETALII

  • Dimensiuni: 111 x 50 x 26 mm
  • Greutate: 128 grame
  • Baterie in stand-by: 450 ore
  • Timp vorbire: 2 ore
  • Ecran LCD: 2,4 inch (320 x 240)
  • Camera video CCD: rezolutie 1,95 mega pixeli
  • Zoom digital: 20x
  • ×
    Subiecte în articol: IT