x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Televizoare în cursa eco

Televizoare în cursa eco

de Alexandru Radescu    |    16 Ian 2009   •   00:00
Televizoare în cursa eco

Comisia Europeană pregăteşte o măsură legislativă care să stabilească valori ale consumului pentru toate tipurile de televizoare. Forma finală a documentului urmează să fie publicată în următoarele luni, urmând să intre în vigoare în a doua jumătate a anului 2010.



Potrivit unui comunicat EICTA (Asociaţia Europeană a industriei IT&C), documentul în cauză va impune tuturor producătorilor o serie de standarde în ceea ce priveste eficienţa energetică. Decizia se aplic celor care produc, importă şi vând pe piaţa europeană. Presaţi de aceste măsuri sau pur şi simplu prin inovaţii şi avantajele noilor tehnologii, "paşi verzi” se văd în noile produse prezentate la Consumer Electronic Show, desfăşurat săptămâna trecută în Las Vegas.

LG
În cadrul noilor televizoarelor cu ecrane subţiri produse de coreenii de la LG, tehnologia "Intelligent Sensor” utilizează un algoritm care ajustează setările televizorului pentru calitatea imaginii. Prin acest proces, nu se ajustează doar culorile şi contrastul, ci şi intensitatea luminozităţii, componenta care consumă cea mai mare cantitate de energie. Tot pentru televizoarele HD care intră pe piaţă în acest an va exista certificarea Energy Star 3.0, ceea ce s-ar "traduce” printr-un procent de eficienţă îmbunătăţit cu 30%.

PANASONIC
Noutăţile firmei japoneze în acest domeniu vizează atât LCD-uri cât şi plasmnele. Pentru prima categorie este vorba de noua tehnologie "NeoLCDeco”, integrată într-un ecran super high-efficiency cu diagonala de 37 de inci, al cărui consum de energie este de 90 kWh pe an şi care oferă o rezoluţie a imaginilor în mişcare de 1000 de linii, foarte aproape de rezoluia unui PDP (plasmaTV). Pentru Panasonic, consumul de energie furnizat de noua tehnologie se situează la aproximativ jumătate din cel al modelului precedent (HDLCD). Transpusă la plasme, noua tehnologie devine "NeoPDPeco”, primul televizor din această categorie super high-efficiency are o diagonală de 42 inci şi oferă o eficienţă a luminozităţii triplă, consumul de energie fiind în acelaşi timp redus la o treime din cel consumat de modelele 2007.

SAMSUNG
Din noua politică de "tehnologizare verde” nu se putea să lipsească Samsung, firma coreeană prezentând săptămâna trecută două serii de televizoare cu plasmă, seriile 8 şi 6. Modelele au o grosime de 3mm, prezintă tunere DVB-T/C MPEG4 HDTV şI dispun de rezoluţie de 1080p. Sunt considerate de producător "cele mai cele mai ecologice plasme de până acum”. Ca şi în cazul rivalilor de la LG, aceste modele intră în categoria Energy Star 3.0.
În ceea ce priveste preţurile, după cum suntem obişnuiţi cu noile tehnologii şi în special cu cele cu dotări "eco”, probabil că vom vedea niste valori invers proporţionale cu eficienţa energetică.

×
Subiecte în articol: IT