x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Test > WiFi / Totul despre retelele fara fir

Test > WiFi / Totul despre retelele fara fir

de Alexandru Trelea    |    15 Iun 2006   •   00:00
Test > WiFi / Totul despre retelele fara fir

Cati dintre noi au chef sa stea jumatate de zi cu bormasina in mana gaurind peretii proaspat zugraviti? Pentru a scapa de toata aceasta munca, o solutie eleganta este configurarea unei retele wireless.

Primul pas in realizarea acestui scop este achizitionarea echipamentului necesar. Daca vreti o retea mica, intre cateva calculatoare aflate la distanta redusa unul fata de celalalt - spre exemplu un apartament - un router wireless este de ajuns. In cazul unei retele mai mari - in cadrul unei companii sau pentru mai multi utilizatori raspanditi pe o arie larga, trebuie sa dispuneti si de access point-uri care sa amplifice semnalul. Aceste echipamente sunt necesare daca vreti sa aveti si internet in retea, insa daca reteaua are ca scop doar schimbul de fisiere intre statii, un simplu acces point este suficient.

Urmatorul pas este configurarea statiilor si a router-ului/acces point-urilor. Majoritatea routere-lor wireless de pe piata sunt deja configurate, nu trebuie decat conectate la un fir de internet si sunteti gata de navigare. Daca totusi nu vin configurate, trebuie sa faceti urmatoarele setari:

PASUL 1: Setarea IP-ului calculatorului pe care doriti sa aveti conexiune la internet. In cazul nostru, IP-ul va fi 192.168.0.2.

PASUL 2: Conectarea cablului de UTP in portul 1 LAN al router-ului.

PASUL 3: Se deschide browserul de internet si se va accesa adresa: http://192.168.0.1. Va aparea un pop-up care va solicita introducerea de user name si parola. In general, user name-ul este admin, iar parola este default blank. Daca acestea nu sunt acceptate, verificati manualul. Recomandam schimbarea user-ului si parolei, intrucat lasate default, router-ul poate fi accesat de orice computer din retea.

PASUL 4: Dupa acceptarea parolei, va trebui sa cautati tabul WAN, apoi sa selectati "Static IP address" si sa introduceti adresele de IP, Subnet Mask, ISP Gateway, Primary si Secondary DNS furnizate de provider-ul dumneavoastra. In cazul in care adresa de IP se obtine prin DHCP, nu mai este necesara introducerea manuala a tuturor adreselor, ci se selecteaza optiunea de Dynamic IP Address sau, pentru unele routere, DHCP Assigned.

PASUL 5 (OPTIONAL): Pentru a nu fi nevoiti sa asignati manual cate o adresa IP fiecarui computer din retea, accesati tabul DHCP si selectati optiunea Enabled pentru DHCP Server. Apoi introduceti o adresa de la care sa se inceapa in mod crescator asignarea dinamica a adreselor de IP si o adresa la care sa se opreasca aceasta asignare. De exemplu, introducerea in campul Starting IP address a 192.168.0.100 si in campul Ending IP Address a 192.168.0.199 ii va indica router-ului sa aloce fiecarui computer nou-intrat in retea o adresa de tipul 192.168.0.1XX.

PASUL 6: In cadrul tabului Wireless aveti ocazia sa dati un nume retelei pe care o creati in campul SSID. Urmeaza autentificarea utilizatorilor: puteti selecta WEP, insa va recomand sa alegeti WPA, deoarece prezinta unul dintre cele mai sigure moduri de criptare a datelor. Dupa cum veti observa, numarul canalului de transmisie este ales 6; este bine sa schimbati aceasta valoare, intrucat, daca in zona se mai afla o retea ce transmite pe acelasi canal, pot avea loc coliziuni ale pachetelor. Acestia sunt pasii de baza ce trebuie urmati pentru configurarea unei retele wireless. Nu uitati ca, dupa modificarea in oricare tab, sa dati apply.

Pentru a accesa reteaua de pe un computer, trebuie sa deschideti Control Panel, apoi Network Connections, Wireless Network Connection, View Wireless Networks si selectati reteaua dumneavoastra. Va aparea un ecran ce solicita introducerea user-ului si a parolei, iar dupa validarea acestor date sunteti gata de navigare si file sharing.

Cumparaturi pentru o retea wireless


Te-ai hotarat in sfarsit sa scapi de toata cablaraia si sa faci schimbarea cu o retea wireless, insa nu te poti decide ce fel de echipamente sa folosesti, pe care sa le alegi? In continuare, vom prezenta cateva criterii dupa care sa te ghidezi atunci cand pleci la cumparaturi. In cadrul unei retele wireless, este bine ca atat placile de retea, cat si router-ele sau acces point-urile sa fie standardizate dupa 802.11g, deoarece acest standard permite, teoretic, o viteza de transfer de 54 Mbps, fata de numai 11 Mbps cat permitea precedentul sau 802.11b.

Un alt criteriu ce trebuie luat in considerare este securitatea viitoarei retele. Nimeni nu doreste ca orice trecator cu un laptop sa aiba acces la reteaua sa. Pentru acest motiv, este indicat sa optati pentru un router ce respecta standardul de securitate WPA - WiFi Protected Access. Fata de encriptarea WEP folosita pana acum, WPA prezinta o cheie extrem de dificil de spart si deci o securizare mult mai mare a datelor fata de atacatori.

In cadrul testelor efectuate, am folosit un router D-Link DI-624+, la care am conectat atat o retea wireless, cat si o retea cablata, iar pentru partea de securitate am optat, bineinteles, pentru WPA. Routarea pachetelor s-a facut fara probleme, atat intre cele doua retele, cat si intre ele si internet. O optiune interesanta o prezinta filtrele ce pot limita accesul utilizatorilor la anumite site-uri.

O alta alegere posibila, la fel din punct de vedere al performantelor, este oferita de modelul de router WRT54G, acesta suportand in plus si retele VPN.

La momentul actual exista numeroase produse wireless pe piata, insa in functie de buget si necesitati se pot elimina multe dintre acestea, ajungandu-se in final la doar cateva alegeri posibile.
Spor la cumparaturi!

Securitatea retelelor wireless


Sunt oare retelele wireless la fel de sigure pe cat sunt de practice? Avand in vedere zvonurile si articolele care circula pe internet de ceva timp, am fi tentati sa spunem ca NU. O retea WiFi nu se opreste in interiorul cladirii, ci aceasta se poate extinde cu cateva zeci de metri in afara ei, facand astfel posibila conectarea persoanelor neautorizate la reteaua dumneavoastra. Cu toate acestea, tehnologia a evoluat atat de mult, incat "securitatea retelelor wireless" nu mai este de mult o contradictie de termeni.

Prima tentativa s-a numit WEP (Wireless Equivalent Privacy), dar lipsa unui algoritm de encriptare puternic, care sa sustina tehnologia, a facut ca acesta sa devina desuet in fata atacatorilor.

O data cu inventia standardului wireless 802.11g, s-a lansat pe piata si WPA (Wi-Fi Protected Access), care a venit ca raspuns la problemele create de predecesorul sau, pana la finalizarea standardului 802.11i (WEP2), ce poate fi cu adevarat un concurent redutabil in fata persoanelor ce incearca sa acceseze neautorizat reteaua dvs. Acesta asigura o securitate modulara, fiind nevoie de mai multe autentificari pentru a putea primi acces la retea, ceea ce face aproape imposibila spargerea codului.

Merita atata bataie de cap, pentru o simpla retea? NU este atat de dramatic. In realitate, tot de ce aveti nevoie pentru a va proteja reteaua vine deja implementat in partile hardware vitale ale unei retele WiFi, cum ar fi access point-urile. Prin urmare, nu trebuie sa achizitionati software specializat sau sa cunoasteti cine stie ce limbaj de programare, toate configurarile vitale fiind deja programate, astfel ca utilizatorului nu-i mai ramane decat sa seteze reteaua dupa bunul plac.

Desi retelele wireless au inceput ca fiind o metoda nesigura de a interconecta mai multe calculatoare, acestea pot fi considerate azi la fel de fiabile ca retelele pe UTP.

802.11b
Standard wireless lansat in 1999 de IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers), ca o imbunatatire a tehnologiei 802.11. Acesta suporta o largime de banda de 11 Mbps, spre deosebire de Ethernet (100 Mbps), si functioneaza in banda gratuita de 2.4 Ghz. Avantajele acestuia sunt costurile reduse si faptul ca semnalul transmis are o raza foarte buna de acoperire. Dezavantajele ar fi viteza redusa si faptul ca unele aplicatii casnice (telefoane cordless, microunde) pot interfera cu reteaua.
802.11g
In 2002 si 2003, pe piata au inceput sa apara produse noi, care suportau un nou standard, numit 802.11g. Aceasta incearca sa combine ce e mai bun din toate standardele existente. Suporta largimi de banda de pana la 54 Mbps si foloseste banda radio de 2.4 Ghz pe o raza mai mare. Un dezavantaj ar fi pretul mai ridicat al acestuia, fara de 802.11b, dar acesta suporta un numar de utilizatori mult mai mare si foloseste WPA pentru a encripta fluxul de date, spre deosebire de 802.11b, care foloseste WEP.
×
Subiecte în articol: reţele retea reteaua wireless