x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tinerii, între gadget şi Second Life

Tinerii, între gadget şi Second Life

de Alexandru Radescu    |    02 Feb 2010   •   00:00

Tinerii cu vârste cuprinse între 15 şI 20 de ani percep tehnologia ca pe ceva obligatoriu pentru timpurile noastre, cele mai importante repere ale lor fiind telefonul mobil, playerul mp3 şi computerul cu acces la Internet, se arată într-un studiu Gfk România.



"Tehnologia reprezintă un facilitator al unui stil de viaţă şi un indicator de status. Cu cât eşti mai «tehnologizat», ai acces la mai multe activităţi, informaţii, poţi face anumite lucruri care să te facă vizibil”, explică Oana Mirilă, director cercetare calitativă GfK România.

“În plus, în funcţie de cât de modern, autentic sau trendy este, gadget-ul folosit sau deţinut te poziţionează într-o anumită categorie socială, îţi dă sau nu acces la un anumit grup - aspect care este foarte important" în rândul adolescenţilor, a adăugat Mirilă.

Lumile virtuale nu lipsesc dintre preocupări, “Second life” fiind mai mult decât un joc video: distracţie şi relaxare, libertate de alegere şi de exprimare, o oportunitate de socializare şi de autodezvoltare.

În ceea ce priveşte raportarea la mass-media şi gradul de expunere, studiul arată că media clasică nu mai face parte din activităţile de timp liber preferate de tineri. Timpul în faţa televizorului sau ascultând radioul a fost înlocuit, pe agenda adolescenţilor, de timpul petrecut în faţa calculatorului, conversând cu grupul de prieteni în reţelele sociale şi de ieşirile în oraş cu aceştia.


GfK România a pus la punct un proiect de cercetare calitativă constând în utilizarea mai multor tipuri de culegere a informaţiei: forumuri de discuţii on-line cu respondenţi între 15 – 20 de ani (50% fete, 50% băieţi), focus grupuri standard şi un focus grup on-line cu membri ai comunităţii Second Life, activi în replica virtuală a Bucureştiului creată pe această platformă.

×
Subiecte în articol: redactie