x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget UE: Blocarea accesului la Internet poate fi decisă numai în justiţie

UE: Blocarea accesului la Internet poate fi decisă numai în justiţie

07 Mai 2009   •   00:00

Parlamentul European a retrimis la negocieri un important proiect de reformă în domeniul telecomunicaţiilor, ca urmare a unor temeri legate de respectarea insuficientă a drepturilor utilizatorilor de Internet.



"Când un singur element este respins, întregul proiect merge la mediere", a declarat Catherine Trautmann, parlamentar socialist francez.
Proiectul are trei părţi, care au fost adoptate, dar în urma unui singur amendament, discuţiile cu statele membre vor fi redeschise.

Amendamentul are rolul să întărească drepturile utilizatorilor de Internet şi reprezintă o victorie de ultim moment a parlamentarilor care vor să facă mai dificilă blocarea accesului online al unui abonat suspectat că descarcă ilegal materiale protejate de copyright.

Astfel, blocarea accesului la Internet poate fi decisă numai în justiţie, potrivit amendamentului. În varianta aprobată de statele membre, utilizatorul avea dreptul să conteste la un tribunal independent o măsură de acest tip a autorităţilor.

Amendamentul a fost votat întrucât parlamentarii sunt nemulţumiţi de măsurile Franţei de a introduce o lege menită să reducă descărcările ilegale de pe Internet.

Miniştrii Telecomunicaţiilor din UE se vor reuni la 12 iunie şi au opţiunea de a accepta amendamentul, pentru a evita medierea din Parlament.

"Problema deschisă este prea importantă pentru cetăţeni pentru a eşua", a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Telecomunicaţii, Viviane Reding, autoarea proiectului de lege.

×
Subiecte în articol: IT