O demisie cu ecouri globale de necrolog. "Am spus intotdeauna ca, daca va veni ziua in care nu-mi voi mai putea indeplini indatoririle in calitate de director al Apple, voi fi primul care va spune acest lucru (…) Din nefericire, aceasta zi a venit. Demisionez deci din functia de director general al Apple", a scris Steve Jobs (56 de ani), co-fondator Apple, intr-o misiva adresata consiliului de administratie si "comunitatii Apple". Inovatorul, magicianul, genialul... se retrage din functia de CEO al Apple, cu doar cateva saptamani inainte de lansarea iPhone 5. Steve Jobs este in concediu medical inca din ianuarie, pentru o durata nedeterminata. Cu doi ani in urma a suferit o grefa de ficat, iar in 2004 a fost diagnosticat cu cancer de pancreas. Directorul operational executiv al companiei, Tim Cook (50 de ani), va prelua postul de director general, avand deja in spate 13 ani la Apple.
O serie de produse Apple aruncate pe piata in ultimii 10 ani au schimbat totul in lumea IT&C, dar si in modul in care interactionam cu electronicele. "Istoria Apple s-a identificat indeaproape cu Steve Jobs. Cand se implica, performantele depasesc toate asteptarile. Actiunile vor stagna pana cand Tim Cook va putea convinge investitorii si isi va demonstra valoarea. Nu este sfarsitul pentru Apple, doar incheierea unui capitol", a comentat pentru Bloomberg un analist american.
Si presedintele Google, Eric Schmidt, prieten apropiat al lui Jobs inainte ca Google sa atace Apple pe piata comunicatiilor mobile, a comentat decizia sa: "Steve Jobs este cel mai de succes CEO din SUA al ultimilor 25 de ani. A combinat in mod unic o viziune de artist cu una de inginer pentru a construi o companie extraordinara (...) Unul dintre cei mai mari lideri americani din istorie".
Iesirea Apple dintr-o zona de "nisa", a computerelor dichisite de Jobs, pasionat in facultate de cursuri de caligrafie, a inceput in octombrie 2001, o data cu lansarea playerului muzical iPod, primul dintr-o familie cu mai multi membri: Shuffle, Nano, Classic, Touch. Nu un alt mp3 player, ci un brand cu design inovator, cu tehnologii pentru care s-au dat batalii in justitie, un mod de viata in cele din urma. Pana in prezent vanzarile au depasit pragul de 300 de milioane, apoi lansarea magazinului online, de unde au fost descarcate, contra-cost, miliarde de melodii.
In 2007, Steve Jobs urca pe scena pentru a dezvalui iPhone. Primul smartphone cu tactil 100% si primul care a inteles cum trebuie sa fie folosit, pe mobil, online-ul. Ultima "vrajitorie", tableta iPad, este deja la a doua generatie si, din nou, toata piata electronicelor de consum se uita la Apple inainte de a scoate ceva la vanzare.
Mai bine investea in sanatatea lui
In 2004, Steve Jobs a aflat ca are cancer pancreatic. Profesorul doctor Mircea Beuran, seful clinicii de medicina generala la Spitalul de Urgenta Floreasca, spune ca Steve Jobs a avut sansa ca boala sa fie descoperita in faze incipiente: 0 – 1. Asa se explica ca a reusit sa invinga pana acum cancerul pancreatic, boala cu o evolutie rapida si fatala. De regula, cancerul pancreatic este depistat tarziu, iar prognosticul este dramatic. In acest sens este exemplar cazul celebrului tenor Luciano Pavarotti, care a suferit de aceeasi boala si care l-a raspus dupa aproximativ un an de la descoperirea bolii. In acesti ani, Jobs a efectuat numeroase investigatii si determinari necesare aflarii eventualelor grupe de celule metastazice. Transplantul hepatic la care Jobs a fost supus in 2004 poate fi pus pe seama fie a unei ciroze hepatice, fie a unor metastaze hepatice inoperabile cu legatura directa cu cancerul pancreatic. In opinia prof. Beuran, concluzia in cazul lui Steve Jobs este simpla: "Ar fi fost mult mai bine daca investea mai mult in sanatatea lui decat in pasiunea extrordinara pentru IT". (M. Marincovici)
Ce avere are Steve Jobs
Desi Steve Jobs are un salariu de doar un dolar pe an la Apple, el nu e deloc sarac. Potrivit revistei americane Forbes, el avea in 2010 o avere de 5,5 miliarde de dolari si era al 136-lea miliardar al lumii. Jobs detine 5,426 de actiuni Apple, care la cotatiile actuale valoreaza aproape doua miliarde de dolari. De asemenea, geniul afacerist al lui Jobs a avut succes si in alt domeniu. Dupa ce a fost fortat sa plece in 1985 de la Apple, Steve Jobs a cumparat de la regizorul George Lucas, creatorul seriei "Star Wars", in 1986, studioul The Graphics Group. In timp, acesta a devenit Pixar si a produs o serie de filme de animatie de mare succes, precum seria "Toy Story", "Finding Nemo", "The Incredibles", "Ratatouille", "WALL-E" sau "Up". Cum Pixar tot avea succes dupa succes, in 2006, Walt Disney a cumparat Pixar pentru 7,6 miliarde de dolari, platiti in actiuni. Asa a ajuns Steve Jobs sa aiba 7% Disney, cota sa de actiuni valorand 4,2 miliarde de dolari. Jobs ar fi fost si mai bogat, daca in 2003 nu si-ar fi vandut o parte din actiunile la Apple pentru 75 de milioane de dolari. Azi acele actiuni ar fi valorat 10 miliarde de dolari. (Daniel Ionascu)