x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ultraportabile de vară.

Ultraportabile de vară.

de Alexandru Radescu    |    08 Iun 2011   •   21:00
Ultraportabile de vară.

Daca in primul trimestru al anului am asistat la un adevarat asalt din par­tea tablet PC-urilor, un val de produse care i-a obligat pe analistii de piata la tot felul de calcule si previzi­uni, iata ca inceputul verii aduce in prim plan notebook-urile si netbook-urile. Presati de succesul urias al tabletelor, cu locomotiva familiei iPad (Apple), producatori traditio­nali de computere portabile sunt ne­vo­iti sa iasa in evidenta si cu altceva decat configuratii hardware si suite de aplicatii software. Ceea ce pare o ga­sel­nita pentru 'lejeritatea verii' sau ti­neret/generatia in tenisi si costum, ca sa mentionam doar cateva tinte ale noilor campanii de marketing, in oferta producatorilor poarta eticheta de 'colorate'.

Au sosit deja sau urmeaza sa so­seas­ca pe piata locala, cu o plaja larga de preturi: de la 1.200 lei la 3.400 lei. Mai rapizi au fost cei de la Acer, care au adus si in Romania 'colectia de vara': Aspire One Happy. Cromatic vorbind, este vorba despre patru culori: Blueberry Shake, Papaya Milk, Strawberry Yogurt si Banana Cream. Cu un ecran LED 28 cm (10,1 inci) si un aspect 16:9, noile netbook-uri sunt echipate cu o baterie care se lauda cu o autonomie de pana la 8 ore, iar incarcatorul MiniGo este cu pana la 40% mai usor decat cele an­terioare. De asemenea, 'colo­ra­te­le' de la Acer beneficiaza de procesoare dual-core Intel Atom N570, iar la memoria RAM se mentioneaza DDR3 de pana la 1 GB. HDD-ul vine cu spatiu de 250/320 GB, pro­du­ca­torul inserand in netbook-uri si un cititor de carduri. Pretul modelelor policromatice de la Acer incepe de la 1.200 lei (TVA inclusa).

Ieri a fost si randul celor de la Sony sa intre in oferta de 'colorate', toate modelele urmand a fi disponibile la noi in maxi­mum doua sap­ta­mani. Este vorba despre se­ria Vaio CA, in culorile rosu, porto­ca­liu, ver­de, carcasa fiind una semitransparenta, iar tastatura iluminata. Notebook-urile au un ecran de 14 inci (35,5 cm), cu iluminare LED, asigu­ra conexiune Bluetooth 3.0 plus patru porturi USB (un USB 3.0 ), precum si un port HDMI. Toate mode­le­le vin cu SO Win­dows 7, beneficia­za de pro­ce­soa­rele Core i3, HDD-urile au o ca­pa­citate de 500GB, iar memoria RAM este de 4GB. Pretul 'colo­ra­te­lor' Vaio CA este de aproxi­ma­tiv 3.400 lei.

La Targul Computex (Taipei), cei de la Intel au prezentat un nou concept: ultrabook. Primii care au ade­rat la ideea Intel sunt cei de la Asus, prin gama UX. Totusi, modelul UX21 este mai degraba un ultraportabil fara partea de tablet PC. Modelele din seria UX cantaresc intre 1,1 si 1,3 kg si vor avea ecrane cu diagonale de la 11,6 la 13,3 inci, cu CPU Core i5 si i7 si stocare SSD 64/128GB. Cu un design marcat de carcasa din alu­mi­niu, UX21 tinteste si publicul care graviteaza in jurul MacBook Air. E asteptat in Romania pana la inceputul toamnei.

×
Subiecte în articol: tehnică