x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Un regat pentru o bucata de Google

Un regat pentru o bucata de Google

30 Apr 2004   •   00:00

Imediat ce a aparut zvonul ca Google va fi cotat la bursa, toti incearca sa prinda un loc in fata pentru a cumpara o bucatica din pachetul de actiuni al companiei. Expertii spun ca motorul de cautare a ajuns deja sa valoreze 25 de miliarde de doari.

CRISTIAN IONITA

O companie care detine bunuri in valoare de peste 10 milioane de dolari si are mai mult de 500 de actionari trebuie sa-si faca publice datele financiare, potrivit legilor americane. Ei bine, Google a intrat sub incidenta acestei legi, iar termenul pana la care trebuie sa-si prezinte evidentele contabile expira in ultima zi a lunii aprilie, adica astazi.

De cand s-a auzit ca Google va fi obligat sa-si publice datele financiare, crema financiara a globului a inceput sa se infierbante. La Bursa din New York, agitatia a crescut cu mult peste limitele normale, iar analistii fac prognoze care mai de care mai optimiste asupra motorului de cautare.

Explicatia e simpla: din moment ce tot se deranjeaza sa prezinte datele financiare, toata lumea se astepta ca sefii Google sa mearga pana la capat si sa-si listeze compania la bursa.

Imbogatirea

De fiecare data cand a fost listata la bursa o companie de succes, valoarea actiunilor sale a crescut spectaculos in numai cateva ore. O e chestie de psihologie: investitorii se gandesc: „Compania asta merge bine, ia sa cumpar si eu actiuni". Asa ca toata lumea da buzna. Cu cat cumpara mai multi, cu atat valoarea actiunilor creste. Vazand ca valoarea creste, apar si mai multi doritori. Astfel, cotatia initiala creste spectaculos timp de cateva zile. In 99% din cazuri, cei care apuca sa cumpere primii actiuni se imbogatesc.

Inspiratie

Cei care au cel mai mult de castigat de pe urma listarii la bursa sunt Sergey Brin si Larry Page, cei care au fondat Google in 1998, imediat dupa ce au absolvit Universitatea Stanford. Cei doi detin astazi intre 30% si 50% din actiunile companiei. Printre inspiratii care au investit in motorul de cautare inca de la infiintarea companiei se numara Andy Bechtolsheim (unul din fondatorii Sun Microsystems), miliardarul Kleiner Perkins si Sequoia Capital. Acestia detin aproape un sfert din companie.

Stanford, actionar

Urmatoarea pe lista actionarilor este Universitatea Stanford. In ’96 si ’97, Brin si Page lucrau la un nou tip de motor de cautare pe Internet, fiind sponsorizati de Stanford. La sfarsitul cercetarii, universitatea americana a devenit proprietara tehnologiei. Cand s-au hotarat sa intre in afaceri, cei doi studenti au cumparat inapoi licenta motorului de cautare, oferind in schimb actiuni la firma lor: Google. Acum, Brin si Page platesc in fiecare an dividende regesti universitatii ai carei studenti au fost.

Celebritati

Lista norocosilor actionari ai Google cuprinde si cateva stele Hollywood. Desi celebritatile nu sunt asociate de obicei cu geniul in afaceri, acestia au dat lovitua investind in motorul de cautare inca de la inceput. Printre ei se numara Arnold Schwarzenegger, Tiger Woods, Shaquille O’Neal si Henry Kissinger. Este cea mai buna dovada a faptului ca cei bogati si faimosi devin si mai bogati si mai faimosi.
×
Subiecte în articol: IT google